Pratite nas

BiH

Građanska Bosna i Hercegovina je unitarna Bosna i Hercegovina

Objavljeno

na

Nisu Bošnjaci ni protiv džihadističke države

Dok se zapadni dio slobodnoga i demokratskog svijeta u prošlom XX. stoljeću bavio idejom gradnje građanske države multinacionalnih, multikonfesionalnih i multikulturalnih sastavnica, i vjerovao u njezinu održivost kao univerzalnu vrijednost budućnosti, islamski svijet pak budućnost čovječanstva je vidio jedino u etničko vjerskim čistim islamskim državama.

Čak ni raspad multinacionalnih i multireligijskih zajednica, te sve jače izgrađivane etnički i vjerski čiste islamske države, zapadni svijet nije odvraćao od ideje građanske države. Naprosto, koliko god je slobodni zapadni svijet, zašto ne reći kršćanski dio čovječanstva, ustrajavao u toj ideji, islamski svijet je još čvršće stajao na svom putu etničkih i vjerskih čistih muslimanskih država u budućnosti. I nacionalna komponenta u islamskom svijetu gubi pred vjerskom, te na tom planu muslimanske zemlje ujedinjuje islam kao globalna religija, čije poslanje je islamizacija cijeloga  svijeta, što je preduvjet, kako tumače političke i vjerske vođe u islamskim državama, općeg svjetskog mira.

https://i2.wp.com/www.serbianna.com/columns/mb/036_files/book.jpg?resize=123%2C195https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQZJmV9Yd5rqXlpDsKlCsCqvmPSBO12_UBx9adWC2ntKEer6nGCw

Više to nije cilj samo političko vjerskog vodstva u islamskim zemljama, to je cilj svih pojedinaca, svih muslimana, svih muslimanskih naroda, to je cilj baze iz koje se novače džihadisti, borci za islam čiji uzvici „Alah uekber“, „nema mira dok ne zavlada islam“ odjekuju, gotovo cijelim svijetom. Taj uzvik godinama se čuje u Bosni i Hercegovini, i u ime tog cilja počinjeni su nezapamćeni zločini nad kršćanima te zemlje, koja je danas jedan veliki europski centar za obuku i novačenje svetih islamskih ratnika. Ti prijeteći uzvici danas se najglasnije čuju iz nepravde na koju je zapadni svijet postavio Bosnu i Hercegovinu, iz njezinih crnih političkih brda u koje se smijestili i ogradili džihadski entiteti. No, sve jače se čuju ti uzvici i te prijetnje i iz europskih kršćanskih zemalja, koje su iz ekonomskih i političkih razloga udomili mnoge muslimane, iste one koji svim snagama ruše te zemlje koje su ih primile.

Bio je to znak kako muslimanska ideja čistih etničkih i vjerskih država pomalo se širi i unutar demokratskih multi zajednica i uveliko prijeti njihovoj egzistenciji. U demokratskom svijetu zbog toga, prvo tiho a kasnije i posve otvoreno, čuje se priznanje neuspjeha multi zajednica, i njemačka kancelarka Angela Merkel javno to priznaje riječima „Multi je propala ideja“. Ta nefunkcionalna i sad pomalo svima jasnije neodrživa „građanska“ država Bosna i Hercegovina, više je centar za obuku i novačenje džihadista, nego li ono što je u Daytonu zamišljena i preporučena. Jedino što je u ovom cjelom globalnom islamskom procesu stvaranja islamske države, a što za početak i nisu slučajno uzeti prostori kolijevke kršćanstva Sirija i Irak, jesu glasovi koji dolaze iz bliskih krugova stvaranja daytonske Bosne i Hercegovine.

Stoga ti glasovi bliski Daytonu imaju daleko veću težinu od svih drugih koji su se javljali tijekom nepravde koja vlada u Bosni i Hercegovini i neodrživosti takve tvorevine. A ta tvorevina, daytonska Bosna i Hercegovina, politički je raritet nezabilježen u povijesti stvaranja nekih država ili zajednica. Teško je definirati taj politički sklop, koji gotovo da nema ni glavu ni rep. Nabacano je u taj okvir svega i svačega, i secesionizma kakav je velikosrpski, i unitarizma i centralizma, džihadizma i islamizma kakav je velikomuslimanski, i europeizma i federalizma kakav je velikohrvatski. Svega a na kraju ničega. Toliko sastavnica, secesionizam, unitarizam, europeizam, „građanstvo“, nacionalno, diktatura, demokracija, suverenost, konstitutivnost, federacija, entitet, ne može primiti, a još teže prokuhati i skuhati nacionalno vjerska vatra što gori pod „bosanskim loncom“.

Naime, iz instituta Međunarodne krizne skupine, nekako u isto vrijeme kad su počele dolaziti zastrašujuće slike džihadista kako postupaju sa zarobljenicima iz slobodnoga zapadno-kršćanskog svijeta, čuje se ono što u Bosni i Hercegovini već dugo čuje i priželjkuje, dakako s pravom, hrvatski narod, žrtva velikosrpskog secesionizma, velikomuslimanskog građanskog unitarizma, i daytonskog holbrukonizma. Govori se, zapravo, o neodrživosti građanske Bosne i Hercegovine, čiji koncept građanin se smatra unitarizacija i centralizacija, odnosno majorizacija i homogenizacija, brojnije bošnjačke nacije. Takav projekt građanske države put je u vjersku islamsku državu, gotovo istu onakvu kakvoj danas džihadisti, zajedno s onima iz Bosne i Hercegovine, betoniraju temelje na osvojenim prostorima Iraka i Sirije gdje se briše svaki trag kršćanstva.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQg_IlR70QcwrbrNA2r2GbiVs7f5wyOKDGQedOH63KkiVn_Vaiz

A upravo taj koncept građanske Bosne i Hercegovine kakav zagovaraju, s vrlo opasnim ciljevima, Bošnjaci, bio je povod, kao i u bivšoj Jugoslaviji i svim drugim tvorevinama, krvavom građansko-vjerskom beha sukobu. I stoga institut Međunarodne krizne skupine svojim „miješanjem“ u beha izmiješani problem budućnost Bosne i Hercegovine vidi u federaliziranju tri nacionalna beha entiteta, bošnjačkog, srpskog, i hrvatskog. Dakako uz potpuno ukidanje ona dva postojeća, hermetički zatvorena vehabijska, u koja se može ući jedino oklopnim vozilima, tenkovima i do zuba naoružanih ne bošnjačkih već svjetski vojnika ili policajaca. Vehabijski entiteti u Bosni i Hercegovini odraz su „građanske“ države kakvu svijetu predstavljaju Bošnjaci.

Građansko unitarna koncepcija država i demokratsko ustrojstvo koje podrazumijeva ispunjenje nacionalnih interesa, apsolutno su nespojive vizije uređenja beha države. Zapravo ta dva puta se isključuju, ili jedan ili drugi, a nikako oba. Svakako po svim međunarodnim normama suvremenog svijeta demokratsko ispunjenje nacionalnih interesa beha naroda jedino je riješenje neriješenog beha problema. Čudi stoga bošnjački strah od hrvatskog prava na svoj teritorijalni dio Bosne i Hercegovine, koji mu jamči i njegova priznata suverenost i konstitutivnost. Uzalud je govoriti, zapravo lažno je govoriti o bošnjačko-srpsko-hrvatskoj ravnopravnosti i jednakosti bez novog teritorijalnog beha ustroja tri naroda tri republike, tri entiteta. U svjetskom procesu koji će trajati do konačne slobode svakog naroda, slobodnog zapadnog svijeta gdje se narodima daje pravo slobodnog referendumskog odlučivanja, pravo je vrijeme ponuditi i beha narodima referendumsko pitanje u kakvoj zajednici žele i mogu živjeti.

Dok se slobodni zapadni svijet referendumom odlučuje hoće li živjeti ili ne će, u nekoj zajednici, u Bosni i Hercegovini raste bošnjački strah od referenduma, kao slobodnog, nenasilnog i dakako demokratskog, riješavanje problema i izjašnjavanja naroda. Zapravo, bošnjački je strah veći od propasti neodrživosti unitarizma i centralizma, negoli od hrvatskog legalnog i legitimnog entitetizma, okvira koji jedino jamči njihovu jednakost i ravnopravnost, ali i ostanak u Bosni i Hercegovini. Naprosto, tri naroda tri županije, ili kantona švicarskih normi, jamac je opstanka i tri naroda ali i same Bosne i Hercegovine, budući da ništa nije silom, kao ni građanstvom održivo.

 Bošnjačkom političkom i vjerskom vodstvu, koliko se oni nadopunjuju i koliko surađuju pokazuje činjenica kako se jedan vjerski muslimanski poglavar kandidira za člana Predsjedništva BiH, sve je teže pred svojim narodom opravdavati te neprovedive ideje unitarizma i centralizma, kojima su ih hranili sve od raspada Jugoslavije. I Bošnjacima, kao i drugim beha narodima, dosta je nametanja straha, bilo onog bošnjačkog unitarističko-centralističkog, ili onog srpskog secesionističkog, ili hrvatskog entitetskog.

Raspadom građansko-unitarističko centralističke velikosrpske Jugoslavije, znalo se odmah da nema opstanka ni građansko unitarističko-centralističke velikobošnjačke „jugoslavije u malom“.  Koncept građanske unitarističko-centralističke Bosne i Hercegovine politički je interes i cilj Bošnjaka, nikako i ni u čemu prihvatljiv Srbima i Hrvatima. A Bosna i Hercegovina je zajednica konstitutivnih i suverenih Bošnjaka, Srba i Hrvata. Konstitutivnost i suverenost tri naroda ostvariva je jedino u federalnom, no nikako u unitarno centralističko-građanskoj Bosni i Hercegovini kakvu zagovaraju Bošnjaci. Unitarni i centralistički koncept država danas grade  džihadisti, i kakva je to država pokazuju zastrašujuće slike koje dolaze iz osvojenih prostora gdje kane graditi takva uređenja.

Kandidatura bivšega vjerskog vođe Muslimana za člana beha Predsjedništva, ukoliko pobijedi na izborima, upućuje na veliki strah kod nebošnjaka od mogućnosti da tom zemljom zavlada neki beha ajatolah kakav vlada u Islamskoj Republici Iran ili u novoj Islamskoj državi džihadista. I takve države potvrđuju, zapravo ne priznaju, da je multi, pa čak ni građanska država moguća.

Vinko Đotlo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari