Pratite nas

Hrvatska

Gradi se planinarski dom u Masnoj Luci-Blidinje

Objavljeno

na

Nakon što smo ovog ljeta uspješno odradili dvije velike organizacije: Memorijalni skup planinara u Masnoj Luci i Dane planinara Herceg Bosne na Vučipolju vratili smo se našim ”redovitim” aktivnostima među kojima su usponi na Čvrsnicu i Vran s kolegama iz Varaždina i Karlovca, zatim uspon na Vilinac ”Ćurdinom stazom” i još nekoliko manjih uspona. Pored uspona naše društvo od svog osnutka intezivno radi na prisicanju i obilježavanju planinarskih staza kojih smo do sada obilježili preko 100 kilometara.

Nakon što smo nekoliko dana radili na prosicanju i obilježavanju staza na prostoru Vučipolja (staza kroz kanjon Ričine, staza od Šimiće pećine na Oštrc uz Ružički potok) dvojica naših članova (Oliver i Maćan) već nekoliko dana probijaju stazu koja vodi iz Masne Luke na Vilinac. O njihovim aktivnostima ćemo detaljnije pisati kad staza bude završena.

Pored svega ovoga ni aktivnosti na izgradnji planinarskog doma ne jenjavaju. Iako se nalazimo u teškoj financijskoj situaciji ipak se nađe načina da se uvijek ponešto odradi na domu. U zadnjih nekoliko dana smo napravili dosta posla pa krenimo redom: Prošle zime smo radili na ugradnji bio pročistača otpadnih voda i taj projekt je završen u 7 mjesecu. Kako je bilo puno kopanja za postavljanje odvodnih cijevi a i zima je učinila svoje pa je bilo i dosta odrona iza doma valjalo je sve to urediti i počistiti. Tu su nam veliki posao napravili Zoka i Mario Ćićanović koji su jedan cijeli dan sa bagerom ravnali i čistili teren oko doma, zasipali kanale i bio jamu te nasipali prostor ispred doma.

Prošlog vikenda 15 ak naših članova je je odradilo još jednu veću akciju radova na domu. Naime u prošlom tjednu smo napokon spojili struju u dom, pa nam je bila namjera da razvedemo bar dio struje. Kako smo već rekli da nam financijska situacija nije nimalo sjajna bez pomoći naših članova i prijatelja ni ovaj dio posla ne bi mogli odraditi. U susret su nam izišli naši članovi Zlatan Mandić i Damir Vican koji su nam donirali sav materijal (kablove, kutije, utičnice…) a Frano Hrkać sa pomoćnicima (Velom, Ivicom i Željom i Antom) nam je odradio posao oko struje. Drugi dio ekipe na čelu sa Slobodanom Crnogorcem i pomoćnicima (Mariom, Stankom i Dominom) je uzeo zadatak da isprazni, opere, očisti i izolira čatrnju. I taj dio smo uz malo poteškoća sa pražnjenjem čatrnje uspješno završili. A treća ekipa (Maćan, Oliver, Petar i Mateo)je već prije zacrtala da će završiti dio staze od Masne Luke prema Vilincu (to su i uradili) i kasnije su nam se priključili. Iako su malo okasnili zahvaljujući pomoćnicima Pertru i Mateu uspili su završiti svoj dio posla a to je pripremiti drva za zimu i složiti ih u dom. Da ekipa ne bi ostala gladna brinuo se Marinko koji je častio ekipu roštiljem (pekao cijeli dan) i Vinko koji je počastio ekipu pićem (što nije lako).

Kako izgradnja doma iz dana u dan napreduje tako se i broj ljudi (pojedinaca, tvrtki, institucija) koji na bilo koji način pomažu izgradnju povećava i to isključivo volonterskim radom ili donacijama, mi ćemo uskoro na našim stranicama objaviti spisak svih ljudi, tvrtki i institucija koji su nam na bilo koji način pomogli, bilo radom ili donacijama te im se na taj način barem malo odužiti za svoj angažman a oni će sukladno Pravilniku o izgradnji i korištenju planinarskog doma imati beneficije koje im pripadaju kad dom bude u funkciji.

hpd-plocno.com/Blidinje.NET

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Molitva “Žrtva Borova naselja za Domovinu”

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod nekadašnje zgrade Borovo Commercea, gdje je 1991. bilo sklonište i pričuvna bolnica, obilježena je 26. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje.

Zatim su sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske gdje je misu zadušnicu predvodio fra Ilija Vrdoljak. Nakon mise je uslijedilo bacanje vijenca u Dunav u Borovu te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Obilježavanje “Žrtve Borovo naselja za domovinu” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 26 godine. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba. U samo jednom danu – 51 osoba. Isto tako, u trenucima pada Vukovara Borovo naselje bilo je tjednima odsječeno od ostatka grada.

Onoga dana kada je presječena komunikacija s Vukovarom, najteže je bilo ranjenima. U podrumima Borova naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo na tzv. “suncu” – bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila, riječi su Ivana Lukića zvanog Zolja, jednog od vukovarskih junaka.

Samo oni koji su imali puno sreće preživjeli su 19. studenog. Još su se vodile borbe, nisu ni znali da je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava.

26. obljetnica stradanja Borova naselja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari