Connect with us

Reagiranja

Gradonačelniče, ne ucjenjujte Dinamo i ne blokirajte investiciju od 500 milijuna kuna!

Objavljeno

on

Gradonačelniče, svakako podržavamo čim prije otvaranje razgovora s Dinamom, ali ne na način kako ste najavili ovom izjavom, pa i drugim ranijim istupima u javnosti. Naime, niti Grad Zagreb niti Gradska skupština, a ni Vi osobno i Vaši suradnici NIŠTA ne dajete nikome, nikakvu veliku vrijednost i zemljište u Maksimiru ne dajete i ne poklanjate, piše inicijativa Dinamo za Maksimir.

Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nositelj prava građenja kao najmoprimca zemljišta (GNK Dinamo) od najmodavca – vlasnika zemljišta (Grad Zagreb), ima propisanu obvezu plaćanja naknade vlasniku zemljišta za korištenje zemljišta radi građenja, i to u visini prosječne zakupnine za takvo zemljište, ako nije što drugo određeno.

Prema tome, nitko ništa nikomu ne daje, nego se radi o zakonski definiranim odnosima između dvije pravne osobe u kojoj jedna pravna osoba plaća poštenu, zakonski određenu naknadu drugoj pravnoj osobi. Nema govora o nekakvom davanju, poklanjanju, darivanju i slično… Osim toga, treba podsjetiti kako je zemljište za koje bi GNK Dinamo plaćao Gradu Zagrebu naknadu za osnivanje prava građenja na njemu, čak 40 godina bilo u Dinamovom vlasništvu. Od 1952. do 1992., dok birokratskom odlukom tadašnje gradske skupštine to zemljište nije oduzeto Dinamu i prebačeno u vlasništvo Grada Zagreba. Istinu treba reći u potpunosti, neka se točno zna o čemu se tu radi.

Jer ovako, po Vašim izjavama, opet ispada kako se Dinamu nešto daje, poklanja i kako ga se onda zbog toga može i ucjenjivati, i to sa stvarima koje uopće nisu u nadležnosti gradonačelnika i Gradske skupštine! Hoćete li tako, primjerice, uvjetovati drugim pravnim subjektima (kojih Grad Zagreb nije ni osnivač ni vlasnik) izdavanje građevinske dozvole na građevinskom zemljištu na području Zagreba, s promjenom modela upravljanja u tim tvrtkama investitorima, jer Vam se ne sviđa njihov model upravljanja (koji je zakonit, usput rečeno) ili neki ljudi u upravi te tvrtke nisu po Vašem ukusu?

Ponavljamo, Dinamov model upravljanja je apsolutno zakonit i potpuno usklađen sa Zakonom o udrugama, u čijem članku 16. stoji: “Članovi upravljaju udrugom neposredno ili putem svojih izabranih predstavnika u tijelima udruge na način propisan statutom.” Upravo takav slučaj je i u Dinamu, gdje su članovi udruge zastupljeni u najvišem tijelu GNK Dinama, Skupštini, putem svojih izabranih predstavnika.

Jednostavnim i svakom dostupnim uvidom u službeni Registar udruga, vidljivo je da je Statut Dinama usklađen sa Zakonom o udrugama, a to izrijekom i piše u tom službenom Registru.
A koliko je Dinamov model upravljanja uspješan, govore izvrsni pokazatelji Dinamova poslovanja u svakom segmentu, fantastični sportski i poslovno-financijski rezultati.

Što se tiče presuda koja kriminaliziraju dio klupskog poslovanja, one su epilog duboko kontaminiranog i kompromitiranog sudskog postupka, što je evidentno i iz nedavnih uhićenja sudaca involviranih u taj sudski postupak. Vrlo je neprimjereno i neshvatljivo, pa i štetno za grad kojem ste na čelu i za koji ste plaćeni da radite za njegovu dobrobit – na temelju takvih presuda ucijenjivati GNK Dinamo i reketariti ga, te uopće dovoditi tako nešto u vezu s odlukom o davanju prava građenja ili koncesije za stadion GNK Dinamu. Jedno s drugim nema i ne smije imati nikakve veze.

Uz to, sve činjenice i relevantni pokazatelji unazad 20 godina, svi osvojeni trofeji, broj reprezentativaca koje je Dinamo afirmirao i dao za našu reprezentaciju – aktualne svjetske viceprvake, činjenica da je nositelj kompletnog hrvatskog nogometa, da je uložio ogromna sredstva u likvidnost HNL klubova i uz to za sve njih još zaradio značajna sredstva svojim europskim nastupima, da je gotovo sam svih tih godina bildao, dizao i diže hrvatski koeficijent, uopće ne idu u prilog onome što se navodi u presudama, nego su dokaz uspješnosti Dinama, bez premca najuspješnijeg sportskog kluba u Hrvatskoj. Da je zaista Dinamo opljačkan, to bi se očitovalo u financijskim dubiozama (kojih nije bilo), klub bi valjda grcao u dugovima, bio bi pred bankrotom, a ni sportski uspjesi i sva gore spomenuta postignuća tada ne bi bila moguća. Također, po financijskim rezultatima na temelju razdoblja od proteklih 10 godina, što se tiče ulaznih i izlaznih transfera, Dinamo je među najuspješnijim klubovima u Europi, s plusom od čak 154,82 milijuna eura. To u opljačkanom klubu sigurno ne bi bilo moguće.

Nadamo se kako ćete shvatiti svu apsurdnost ovog ucjenjivanja i reketarenja Dinama.

Podsjetit ćemo ovdje i na primjer Grada Rijeke, koji je prije 7 godina, bez ikakvih ucjena prema bilo kome, dodijelio pravo građenja na gradskom zemljištu Rujevica nogometnom klubu
HNK Rijeka, a onda je tamo stranom privatnom investicijom izgrađen stadion i nogometni kamp Rujevica. Pri tome se Grad Rijeka značajnim sredstvima uključio u investiciju osiguravajući zemljište, izgradnju ceste i potrebnu infrastrukturu. Grad Rijeka je to učinio bez okolišanja i fige u džepu za svoj nogometni ponos, HNK Rijeku. Danas HNK Rijeka ima novi, moderni stadion Rujevicu i trening kamp s nekoliko terena za svoju nogometnu akademiju.

U Zagrebu, jedini koji bi nešto dobili su Grad Zagreb i građani Zagreba i cijele Hrvatske. Dobili bi jako puno, a ne samo nešto. O ogromnom pozitivnom učinku na gradski proračun koji bi novi, samoodrživi stadion donio, valjda nije ni potrebno elaborirati. Grad bi se riješio i troškova održavanja stadiona, dobivao bi još i naknadu kao najmodavac, otvorila bi se nova radna mjesta, značajne koristi bi imali gradski ugostitelji, hotelijeri, turističke agencije i poduzetnici i mnogi drugi. Praktički besplatno bi dobili veliku gradsku i turističku atrakciju.

Naprotiv, ukoliko ne donesete odluku u Gradskoj skupštini o osnivanju prava građenja na Maksimiru, bit ćete odgovorni za prouzročivanje direktne i indirektne štete i za gradski proračun i za sve građane! Vjerujemo ipak da će razum prevladati i da će se čim prije donijeti odluka o koncesiji ili o davanju prava građenja na Maksimiru GNK Dinamu, bez ikakvih uplitanja u ono za što Gradska skupština i gradonačelnik niti nema ovlasti ni zakonske osnove za uplitanje.

Gradonačelniče, ne ucjenjujte Dinamo i ne blokirajte investiciju od 500 milijuna kuna!

Inicijativa Dinamo za Maksimir

Podsjetimo, Na zadnjoj sjednici zagrebačke Skupštine, održanoj 15. srpnja, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević je na pitanje jednog zastupnika, vezano za Dinamo, odgovorio ovako: ‘’Budući da ste bili sa mnom u kampanji prije četiri godine, kao što ste podsjetili, onda se valjda sjećate i transparenta koji smo imali tri dana prije samih izbora ispred Dinamovog stadiona, koji je rekao – ‘Nula kuna za Dinamo dok je tamo obitelj Mamić.’

Jel’ se sjećate tog transparenta? Pa su nas neki napali, pa su nas neki napali da ne želimo financirati Dinamo iz gradskog proračuna. Ne. Želimo da se konačno transparentno upravlja Dinamom, da se konačno omogući navijačima i svim članovima zapravo Dinama da imaju mogućnost birati svoja tijela, što sada nije slučaj.

Međutim, isto tako moram reći – Ured za opću upravu, tako se zove, jel’, nije isključivo , zapravo nije na neki način u nadležnosti gradonačelnika. Čak i pročelnika Gradskog ureda za opću upravu se bira uz suglasnost ministra uprave i pravosuđa, jer je to zapravo na neki način ispostava državne uprave u Gradu Zagrebu. Tako da ja u tom smislu ne samo da ne mogu odlučivati o statutima pojedinih udruga, nego ne mogu ni na taj način nalagati pročelniku nekakve radnje, niti je on zapravo u pravom smislu te riječi moj pročelnik.
Međutim, ono što je tu problem jest i presuda Suda vezano za taj Statut. Baviti ćemo se time, ali mislim da ćemo se time morati baviti zajedno s vašom političkom opcijom kada ćemo razgovarati s Dinamom oko novog stadiona. E tu ćemo, ja mislim, morati voditi jedne razgovore na koji način, jer ja isto tako ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju ili pravo građenja udruzi građana koja nema demokratsko ustrojstvo.

Na taj način, volio bih da dođe do dogovora oko novog stadiona s Dinamom, ali bi isto tako jedan od uvjeta koji smo svi govorili u kampanji, uključujući i Vas, bio isto tako da imamo demokratsko i transparentno upravljanje udrugom kojoj dajemo tako vrijedno gradsko zemljište na obostrano zadovoljstvo i da konačno imamo stadion koji svi građani ovog grada zaslužuju.’’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR