Connect with us

Intervju

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević – Meni vlastita promocija nikada nije bila prioritet a koliko sam dobro radio pokazat će Izbori

Objavljeno

on

Fah

Stjepan Kostanjević gradonačelnik je grada Gline od prosinca 2015., kad je na prijevremenim izborima pobijedio kandidata koalicije HSLS-SDP-HSU već u prvom krugu. Prijevremeni izbori održali su se tri mjeseca nakon tragične pogibije bivšeg gradonačelnika Milana Bakšića. Na redovitim lokalnim izborima 2017. godine potvrđuje vlast  s pobjedom također u prvom krugu.

Kostanjević je umirovljeni bojnik Hrvatske vojske. Ratni zapovjednik 20. Domobranske pukovnije HV-a iz Gline i za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku odlikovan je Redom bana Jelačića, redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog pletera, Red hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti i  medaljom Oluja. Njegov grad i okolica najviše su stradali u razornom potresu koji je zadesio Banovinu. Kroz ovaj teški period suočio se sa brojnim problemima i izazovima kao i svi gradonačelnici koji se nalaze na ovome području stoga smo tražili neke odgovore.

Je li vas iznenadio potres koji je razorio veliki dio Sisačko-moslavačke županije?


Potres nas je jako iznenadio. Nažalost naš Grad je uz veliku pretrpljenu materijalnu štetu imao i najveću tragediju, gubitak ljudskih života. Pet naših sugrađana izgubilo je život i to je najveća tragedija koja se nažalost ne može popraviti.

Na koji način ste pristupili tom problemu?


 Odmah nakon potresa sam kao gradonačelnik, a ponajprije kao čovjek izašao na teren i bio na raspolaganju svojim Glinjanima. Nekoliko sati nakon potresa uspjeli smo uspostaviti telefonske linije, web stranicu i facebook stranicu Grada Gline u Dječjem vrtiću Bubamara (jer je zgrada Gradske uprave oštećena). Obavještavali smo sugrađane o svim mogućnosti smještaja, prehrane, opreme,…..Svi službenici Gradske uprave, trgovačkig društava i ustanova u vlasništvu Grada Gline bili su na usluzi našim sugrađanima. Rad Gradske uprave organiziran je od 8-22 sata, i subotom i nedjeljom i blagdanima. Organizirali smo prihvatni smještaj u Drvnom centru Glina d.o.o., za sve obitelji koje su izgubile krov nad glavom tako da već prvu noć nakon potresa nitko bio ostavljen na cesti. Organizirali smo podjelu toplih obroka, odjeće, higijenskih potrepština te svakodnevni smještaj u mobilne kućice i stambene kontejnere.

Pisalo se da vas često nije bilo u Glini za vrijeme potresa i nakon? Što je prava istina?

 Prava je istina je da sam danonoćno bio na terenu, rješavao probleme u hodu i bio na raspolaganju svojim sugrađanima. Već sam spomenuo da je Gradska uprava radila svaki dan od 8-22 sata, a nerijetko i duže. Prije prvog javljanja  HRT-u mislim da je bilo u vijestima oko 17 sati obišao sam sva mjesta koja su tragično stradala u potresu. Dakle, bio sam na terenu cijelo vrijeme. Svaki dan sam dao barem do dvije izjave.  Nisam bio dostupan za sve medije u svakom trenutku, jer nisam imao vremena za snimanja i davanje izjava. Pomoć stradalim obiteljima bila mi je prioritet. Nakon par dana nakon potresa kada smo polako uspjeli sve staviti pod kontrolu, a bilo je to 4. ili 5. siječnja 2021. ispričao sam se svim medijima kojima nisam bio dostupan kada su me tražili.

Mnogi tvrde da je vaša dogradonačelnica Gline, Branka Bakšić Mitić iskoristila ovu katastrofu za osobnu predizbornu promociju i pokušala vas degradirati u javnosti? Vaše mišljenje?

Ne bih kometirao. Svatko radi na svoj način. Meni  vlastita promocija nikada nije bila prioritet, a koliko sam dobro radio i pomogao posebno u ovim teškim trenutcima koji su zadesili naš Grad pokazat će izbori 16.5. i povjerenje koje ću, siguran sam dobiti od građana.

Nedavno ste najavili kandidaturu za gradonačelnika Grada Gline. Podršku ste dobili od glavnog ravnatelja DGU Damira Šanteka, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka i predsjednika braniteljske udruge Ivan Krupec, potpredsjednik i predsjednik podružnice Sisačko-moslavačke županije Nenada Bužanića te člana upravnog odbora Krešimira Maretića, brojnih Udruga i Zavičajnih klubova. Koji su to bili vaši ključni projekti za grad i građane Gline nakon u vašem mandatu?

– izgrađena nova sportska dvorana ( 20.000.000,00 kn)

– besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

– povećan broj studentskih stipendija

– uvedene stipendije za srednjoškolce

– izgrađeno Reciklažno dvorište (3.200.000,00 kn)

– uređen Park bana Josipa Jelačića ( 6.500.000,00 kn)

– uređen Trg dr. Franje Tuđmana i postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

– započet projekat Aglomeracija Glina

– podržavanje rada svih udruga

– organiziranje sportskih i kulturnih manifestacija………..

Što građani Gline mogu očekivati od vas, posebice mislimo na stradalnike od potresa?

 Kao gradonačelnik poduzeo sam sve moguće radnje i poduzimat ću ih i dalje te u suradnji s Vladom RH i Nacionalnim stožerom Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa učiniti da se sve obitelji vrate što prije u obnovljene domove

Kako ste danas zadovoljni situacijom na terenu nakon potresa i što mislite o radu Stožera na čelu sa Tomom Medvedom?

Danas su sve obitelji zbrinute na način da su smještene u alternativan smještaj. Suradnja s Nacionalnim stožerom je odlična. Činimo sve da našim stradalim obiteljima pomognemo u svakom pogledu.

Nedavno ste u pratnji premijera Andreja Plenkovića posjetili kontejnersko naselje te koliko ste ljudi zbrinuli?

 Kontejnersko naselje je uređeno, stavljeno u funkciju. Trenutno je u njemu smješteno 30- tak obitelji ( 60 osoba)

Kakvi su planovi za budućnost?

 • Izgradnja zaobilaznice B-36 do D-6 (vrijednost 18,5 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija prometnih površina i vodovodne mreže u ulici Tomislava Roma i dijelu ulice kneza Branimira ( vrijednost 10,7 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija ulice Nikole Tesle ( vrijednost 23 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija ulice kralja Zvonimira i Radničke ulice (vrijednost 17,8 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija ulice Petra Preradovića (vrijednost 3,5 milijuna kuna)
 • Energetska obnova zgrada javnog sektora (Frankopanska 1, Petrinjska 4, društveni dom Prekopa, vrijednosti 6 milijuna kuna)
 • Referentni centar za istraživanje vojne Krajine (vrijednost 13,7 milijuna kuna)
 • Izgradnja nogostupa relacija Prekopa-Kihalac uz državnu cestu B-37 i Glina- Gornji Viduševac uz državne ceste D-31 i D-6 (vrijednost 19,5 milijuna kuna)
 • Izgradnja ŠRC „Banovac“ (vrijednost 50 milijuna kuna)
 • Memorijalni centar Domovinskog rata (vrijednost 7,3 milijuna kuna)
 • Spomen park Domovinskog rata (vrijednost 1,5 milijuna kuna)
 • Vodosprema Glina 1 sa spojnim cjevovodom (vrijednost 8 milijuna kuna)
 • Distributivna vodoopskrbna mreža u naseljima Maja, Svračica, Joševica, Roviška, Ravno Rašće, Dolnjaki i Prijeka (vrijednost 14,4 milijuna kuna)
 • Magistralni cjevovod Glina, Maja, Dragotina (vrijednost 11,6 milijuna kuna)
 • Vodoopskrbna naselja Slatina Pokupska, Zaloj, Garešnica Šišinečka i Stankovac (vrijednost 12,5 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija vodovoda u Donjoj Bučici (vrijednost 12 milijuna kuna)
 • Uređenje poduzetničke zone Željezara, Komunalna zona 1 i 2 (vrijednost 25 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija sportskog igrališta u Viduševcu (vrijednost 2 milijuna kuna)
 • Izgradnja ulice Glinište (vrijednost 3,1 milijuna kuna)
 • Rekonstrukcija kolnika, izgradnja nogostupa i rekonstrukcija vodovodne mreže u Vinogradskoj ulici u Glini (vrijednost 9 milijuna kuna)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari