Pratite nas

Hrvatska

Gradska skupština danas o preimenovanju Trga maršala Tita

Objavljeno

na

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba bit će prijedlog zaključka o preimenovanju Trga maršala Tita. Gradski zastupnici odlučivat će i o osnivanju novog gradskog ureda – Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda.

Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Također, prema prijedlogu bi se u novom Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju trebali obavljati poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu. Tu je i suradnja s udrugama koje djeluju na području međugradske i međunarodne suradnje, s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji te hrvatskim misijama u inozemstvu te suradnja s Hrvatima izvan Hrvatske i poslove u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

Zastupnici će raspravljati i o pravu na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina, javlja HRT

Ne vjerujem da će biti problema pri izglasavanju promjene imena Trga maršala Tita – još početkom tjedna rekao je predsjednik Skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić, a da predomišljanja nema kažu i u redovima Stranke rada i solidarnosti, u kojoj su sigurni da je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se trg nazove “po domovini” pun pogodak. – Tko uopće može biti protiv Trga Republike Hrvatske – kažu bandićevci, a iz oporbenih redova uzvraćaju da poantu nisu shvatili. I Tito i Hrvatska mogu ostati, uvjereni su SDP-ovci, kojima za pravo nije još jedna današnja točka, ona o diobi Ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Sjednica je počela u 9 sati i prisustvuje joj 50 zastupnika, od njih 51.

Sandra Švaljek tražila je na početku sjednice da se 13. točka – dakle ona o preimenovanju Trga maršala Tita – izbaci iz dnevnog reda. Točka nije dovoljno detaljno obrazložena, kazala je. Ona smatra da se takva odluka treba donijeti na referendumu, da građani budu ti koji će o tome odlučivati.

Uslijedilo je glasovanje o tom prijedlogu. Od 50 prisutnih gradskih zastupnika – 22 su bila ZA, a 26 PROTIV, te prijedlog nije prihvaćen.

‘Totalirane sustave ostaviti povjesničarima, a mi se trebamo okrenuti budućnosti’, kratko je pri ulasku u Skupštinu rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Hasanbegović: Promjena imena Trga maršala Tita nije fiksacija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica odala počast žrtvama Škabrnje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odala je počast stradalim braniteljima i civilima Škabrnje polaganjem vijenaca kod Spomenika masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te ispred Križa poginulim hrvatskim braniteljima na Groblju sv. Luke u Škabrnji.

‘Ovo su teški dani, ali i dani ponosa. Ovih dana 1991. godine zaustavljena je agresija, unatoč padu Škabrnje i Vukovara Hrvatska se uspjela obraniti’, kazala je predsjednica u Škabrnji. ‘Koliko god je tužno kad odajete pijetet žrtvama, ne možete ne biti ponosni kad vidite da ovdje danas život cvjeta’, dodala je.

Podsjetimo, nakon topničkog napada 17. studenog 1991. JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u Škabrnju te uništile kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica uručila odlikovanja pripadnicima 204. brigade Hrvatske vojske iz Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u četvrtak odlikovanja 13-orici pripadnika 204. brigade Hrvatske vojske te pritom naglasila kako će imena svih branitelja Vukovara ostati zauvijek upisana u hrvatsku povijest.

Predsjednica je Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku odlikovala Josipa Horvata.

Posmrtno je odlikovan Dubravko Pranjić Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu, dok je Antun Petrić odlikovan Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu.

Desetero pripadnika 204. vukovarske brigade odlikovano je Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, a to su Eduard Đumić posmrtno, Zorica Barbarić, Zdenko Hodnik, Sandra Horvat, Zlatko Kovač, Ilija Mihaljčuk, Nenad Mirković, Saša Poje, Srećko Ravlija i Hrvoje Tilić.

“Prošli tjedan s ponosom smo proslavili povratak Hrvatske vojske u Vukovar i zato mi je posebno drago što danas još jednom možemo odati počast junaštvu vas pripadnika 204. brigade Hrvatske vojske dodjelom više nego zasluženih odlikovanja. Ovih se dana još više nego inače prisjećamo slika koje su nam se na jesen 1991. godine svima trajno urezale u pamćenje – neprestanih i bjesomučnih napada na Vukovar, njegove uporne i junačke obrane, a ponajprije osjećaja zajedništva s Vukovarom i njegovom sudbinom te nade u konačnu pobjedu koju nam je Vukovar pružao”, rekla je predsjednica.

Dodala je kako je upravo bitka za Vukovar, unatoč privremenom padu grada nakon tromjesečne hrabre obrane, označila konačan početak kraja velikosrpskog projekta.

“U Vukovaru je zasađeno sjeme otpora i u Vukovaru su započeli svi Bljeskovi i Oluje koji su Hrvatskoj donijeli slobodu. Povratkom Hrvatske vojske u Vukovar prije nekoliko dana to je samo dodatno, na simboličan način potvrđeno”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kazala je kako će imena svih branitelja Vukovara ostati zauvijek upisana u hrvatsku povijest te im se zahvalila za junaštvo i nadu koju su svima pružali u najtežim danima rađanja hrvatske države, čiji su temelji izgrađeni na njihovim djelima

Na odlikovanjima se u ime svih zahvalio Josip Horvat zvani Madžar, zapovjednik četvrte bojne tenkovske jedinice 204. vukovarske brigade, kazavši kako odlikovanje dobivaju nakon 26 godina.

“Malo ljudi zna da smo zarobili dva tenka i imali tenkovsku jedinicu do samoga pada Vukovara, koji su korišteni u borbama protiv neprijatelja. Čast mi je što je predsjednica prepoznala nas Vukovarce nakon tolikih godina”, rekao je Horvat.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari