Connect with us

Politika

Gradska skupština: Grad ZET-u podmiruje troškove prijevoza žičarom za Zagrepčane

Objavljeno

-

Foto: Hina

Gradska skupština je na sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da Grad od 4. srpnja podmiruje ZET-u troškove prijevoza Žičarom Sljeme za građane koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području Zagreba, pa će se oni voziti besplatno.

U obrazloženju se navodi da su u cilju zaštite Parka prirode Medvednica i unaprjeđenja kvalitete rekreacije, Grad Zagreb i Javna ustanova Parka 26. ožujka potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i provođenju projekata te su se obvezali na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa. U svrhu toga, kroz jačanje javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa na području Parka, Grad će omogućiti besplatni prijevoz žičarom za građane koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području Zagreba od početka svibnja ove godine.

Gradska skupština na sjednici je prihvatila i Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu 2024.-2030., kojeg je predložio gradonačelnik.

Gradska skupština nije prihvatila prijedlog zaključka – Izvješće o stanju Muzeja za umjetnost i obrt Kluba zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak u kojem su tražili da gradonačelnik Tomašević u roku od 30 dana izvijesti Gradsku skupštinu o financijskom stanju u tom Muzeju te s kojih pozicija je otuđen novac.

Taj Klub je naveo da je u kolovozu 2021. za voditeljicu računovodstva Muzeja za umjetnost i obrt postavljena osoba koja je neovlaštenim transakcijama s računa Muzeja pronevjerila 1.346.688,97 eura, te se postavlja pitanje što su prethodni ravnatelj Gašparović, aktualni ravnatelj Mihelić i Upravno vijeće činili svo to vrijeme i kako su to mogli dopustiti. Dodali su kako je Gradska skupština u ožujka donijela Zaključak o podmirenju obveza Muzeja u iznosu od 193.559,41 euro na teret gradskog proračuna, te da je Tomašević imenovao i novo Upravno vijeće, a na čijem čelu je gradski zastupnik i član Možemo! Tihomir Milovac, a članovi su također iz te stranke.

Naveli su i da je Muzej za umjetnost i obrt prošlog ljeta fundus zbrinuo u neadekvatnim uvjetima, u hangaru s limenim krovom na Zagrebačkom velesajmu te da je lani u srpnju za velikog nevremena, došlo do potapanja dijela građe i po nekim procjenama oštećeno je oko 30 posto fundusa.

Gradonačelnik Tomašević je oštećenje oko 30 posto fundusa nazvao “lažetinom” te rekao da je fundus Muzeja 95.273 predmeta, a u kiši je oštećeno 80 predmeta, odnosno 0,084 posto fundusa i to primarno ambalaža na tim predmetima, a ne predmeta.

“A ako mislite da netko krade iz fundusa, prijavite slobodno”, poručio je Tomašević nestranačkom zastupniku iz tog Kluba Ivici Lovriću.

Rekao je i da prošla vlast nije nikada napravila depo za sve muzeje, a oni na tome sada rade, našli su lokaciju i uskoro idu u projekt.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas