Connect with us

Herceg Bosna

Gradskom odboru SDA-Mostar

Objavljeno

on

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Mostar od gradonačelnika tog grada Ljube Bešlića traži odgovor na pitanje “ko i po čijem nalogu stvara utisak i atmosferu da su javne površine u i okolini grada Mostara poligon za izražavanje nacionalnih težnji jednog naroda”, nakon jučerašnjeg postavljanja šahovnice na brdu iznad Mostara.

[ad id=”93788″]

“Nakon ogromnog križa na mostrskom brdu Hum, mjesta sa kojeg je tokom rata razaran Mostar i planski ubijani Bošnjaci, za koji se također zna da je nelegalno podignut, na drugom brdu iznad Mostara, poznatoj Planinici jučer se pojavio hrvatski grb-šahovnica u promjeru od 2.000 kvadratnih metara.

mostar šahovnicaPrema navodima izvođača radova, ‘grupe mladića, navijača Zrinjskog’, kako se predstavljaju na društvenim mrežama, ovaj simbol su napravili kao poklon gradu Mostaru za Uskrs”, rečeno je u priopćenju GO SDA Mostar.

U mostarskom SDA smatraju da je “interesantno, da su naglasili Gradu Mostaru a ne hrvatskom narodu”.

“U takav očigledni politički pamflet i grubu provokaciju niko nije, niti može povjerovati.

Da bi apsurd bio veći, navedena ‘grupa mladića’ je postavila i svoj promotivni video, na kojem prilikom izrade šahovnice pjevaju i nacionalističke pjesme.

Programska načela i demokratski standardi obavezuju nas da gradskim vlastima, koje predstavlja gradonačelnik iz HDZ BIH, postavljamo razložno pitanje ‘ako su grb na Planinici postavili navijači Zrinjskog, bez Vašeg znanja i odobrenja, ko je onda postavio ogromno Uskrsno jaje u centralni gradski park, nepoznati pojedinci ili gradske službe?”, pitaju iz SDA Mostara.

Šahovnica na Planinici, dodaje se, samo je “dokaz da je politička borba koju SDA vodi za ravnopravnost Bošnjaka, ali i drugih naroda u Mostaru posljednjih 15 godina dokaz ispravnosti naše politike”, stoji u priopćenju GO SDA Mostar.

12417570_476628315862762_3702363399906949426_n Križ na Humu, hrvatski grb na Planinici i Uskršnje jaje u parku Zrinjevac je postavio jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

Uostalom, zašto bi Hrvati bilo koga a posebice Bošnjake ili SDA pitali što smiju postaviti a što ne !?! Jesu li oni vlasnici BiH ili su Hrvati vlastitim snagama obranili preko 25% teritorija BiH, od čega je 5% uloženo u trampu sa Srbima za Sarajevo i okolnu regiju…

Mi ne živimo ni u kakvom turskom Bosanskom ‘pasjaluku’, nego u zemlji koja je naša domovina, i u kojoj smo autohtoni i državotvorni narod oduvijek, dakle mi smo jedan od tri stupa.

Bošnjački političari predugo udaraju u jedan od ta tri stupa ispod pojasa, i treba ih jasno upozoriti da takva prljava igra može dovesti do urušavanja hrvatskoga stupa, a time i do urušavanja države BiH jer je drugi, srpski stup odavno spreman na rušenje države. Trebamo nacrtati kartu Hrvatskoga entiteta koji obuhvaća cca 25% teritorija, te ju staviti na stol kao prijedlog, uz zahtjev da se osnuju i nove općine u bošnjačkom entitetu, poput općine Soli i Sutjeska-Vareš, s tim da ovu potonju treba istaknuti kao primjer najperfidnijega etnocida,pa zaslužuje biti područje od posebne državne skrbi jer se protjerani stanovnici gotovo i ne vraćaju.

PISANICA ZRINJEVACBošnjacima treba jasno, nedvosmisleno i energično zajednički reći , (bez eufemizama i slatkorječivosti) da će ili prestati opstruirati realiziranje prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda, te prestati plašiti narod zahtjevima Hrvata za vlastitim entitetom, ili ćemo pokrenuti postupak razdruživanja i svoju energiju usmjeriti u tom pravcu.Jer je sada posve jasno da Bošnjacima u BiH su jedini neprijatelji Hrvati i njihova konstitutivnosta a ne postojanje RS.Sada se pokušava od Hrvata nadoknaditi sve što je izgubljeno u ratu sa Srbima .

Na koncu ne misli valjda GO SDA-Mostar da će Hrvati pitati SDA što smiju a što ne postaviti na prostoru koje su stoljećima čuvali pa da nakon upita čekaju da se SDA smiluje pa nekom novom SDA ahdnamom i odobri postavljanje križa, uskršnjeg jajeta ili hrvatskog grba .

Daran Bašić /Hrvatsko nebo

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari