Connect with us

GRAFEN Umjesto Silicija

Objavljeno

on

Za grafen se već duže vremena govori kako će uvesti revoluciju u svijet elektronike općenito. Međutim, uz njega su vezani brojni problemi s proizvodnjom, a koje je Samsung po svemu sudeći – riješio. Kompanija je otkrila revolucionarni način sinteze za ubrzanje komercijalizacije ovog jedinstvenog materijala.

Kompanija navodi kako je grafen kudikamo bolji od silicija kad je u pitanju provodljivost elektrona, a uz to je izdržljiviji od čelika i visoke toplinske vodljivosti, baš kao i fleksibilnosti. Kompanijin SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) je u partnerstvu sa Sveučilištem Sungkyunkwan prvi na svijetu koji su razvili ovu novu metodu sinteze.

‘Riječ je o jednom od najznačajnijih otkrića u istraživanju grafena do sada. Očekujemo da će ovo otkriće ubrzati komercijalizaciju grafena, a što će zauzvrat dovesti do nove ere potrošačke elektroničke tehnologije’, rekli su voditelji laboratorija na SAIT-u.

Istraživači su naime uspješno riješili najveći problem masovne proizvodnje – izradu kristalnih wafera grafena velike površine, bez gubitka električnih i mehaničkih svojstava tog materijala kao što je u prethodnim istraživanjima i pokušajima bio slučaj. Hoće li grafen u skorije vrijeme zamijeniti silicij tek ostaje za vidjeti, no pravi koraci su konačno postignuti. U tom slučaju, Samsung bi mogao ostvariti nevjerojatne prihode licencirajući razvijene tehnologije drugima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari