Connect with us

BiH

Mate Granić: BiH ne može biti ‘unitarno-građanska’

Objavljeno

-

Mate Granić, posebni savetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za vanjska pitanja i bivši šef diplomacije RH, u emisiji Crvena linija na N1 kazao je kako je najgrublje kršenje Daytonskog sporazuma bilo kada su Bošnjaci, u tri navrata, “izabrali Hrvatima” člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na pitanje u kojem dijelu sporazuma je to kršenje, rekao je kako on dobro poznaje mirovni sporazum i da je to tako.

Granić je istaknuo kako se predsjednik Vlade i RH, Andrej Plenković i Zoran Milanović, ne razlikuju oko stavova o Bosni i Hercegovini.

“U Daytonu je dogovoreno da je BiH suverena država koja se ‘sastoji’ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da svi građani imaju ista ljudska, a i građanska prava. Sve što mijenja to je kršenje sporazuma. Nitko nema pravo kršiti taj sporazum koji je pretvoren u Ustav Bosne i Hercegovine. Odluke NSRS su protivne Daytonskom sporazumu, ali jednako tako je protivno i pretvaranje Bosne i Hercegovine u unitarnu i građansku državu. To razara Bosnu i Hercegovinu. Zaštita svakog konstitutivnog naroda – Srba, Bošnjak i Hrvata je dogovorena u Daytonu. Hrvatima su u tri navrata Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva i to je najgrublje kršenje sporazuma”, istaknuo je Granić.

Granić je naglasio kako je bio jedan od pregovarača i da odlično poznaje Dayton.

“To je najgrublje kršenje Daytonskog sporazuma”, ponovio je Granić.

“BiH ne može biti unitarno-građanska”, zaključio je na kraju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari