Connect with us

Analiza

B2 – Bruxelles 2: Granice Balkana na udaru fantomskih non-papera

Objavljeno

-

Pitanje granica na Balkanu upravo je nanovo iskrsnulo objavljivanjem dvaju non-papera, od kojih se jedan pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši, a drugi navodnoj “francusko-njemačkoj inicijativi”. Čim su objavljeni, naišli su na osporavanja. Testni baloni ili lažne vijesti? B2 pokušava sagledati širu sliku prikupljanjem mnogobrojnih izjava.

– Dokumenti se javljaju u ključnom trenutku, baš kad se činilo da se dijalog Beograda i Prištine, prekinut od jeseni 2020. zbog izbora na Kosovu (u veljači 2021.), nastavlja, a uoči slovenskog predsjedništva (u drugoj polovici 2021.).

– Iako prvi dokument nema klasični oblik non-papera (prije bi se moglo govoriti o pripremnoj bilješci), za drugi bi se moglo reći da je, budući da puno strukturiraniji i s pokrićem. Njihovu istinitost, izvor ili točan status tek ostaje utvrditi.

– Prije trideset godina, Badinterova arbitražna komisija Mirovne konferencije o Jugoslaviji «postavila je princip održavanja unutarnjih granica nekadašnje Jugoslavije nepromijenjenima kako bi se izbjegli bilo kakvi poremećaji. Ova je dogma još uvijek itekako prisutna.

– Međutim, pitanje prekrajanja granica postavlja se redovito, a ponekad i službenim kanalima. To je bio slučaj na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova (Gymnich) u Beču u kolovozu. Zatim opet u travnju 2019. na summitu o Balkanu u Berlinu, gdje Francuska poziva na “razmatranje svih mogućih opcija”.

Prvi non-papir za prekrajanje svih granica ka etničko-nacionalnim državama

Kontroverza je nastala 12. travnja. Bosanskohercegovački medij Politički objavljuje šokantne prijedloge onoga što predstavlja kao non-paper budućeg slovenskog predsjedavanja Vijećem Europske unije. “Dokument je osobno predan predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu krajem veljače ili početkom ožujka ove godine”, uvjerava Politički. Dokument je naknadno objavljen na slovenskom portalu Necenzurirano 15. travnja. Oblik, kao i sadržaj takozvanog non-papera su osporeni.

Potpuno redefiniranje granica u regiji

Dokument uzburkava javni prostor. Što mu je, čini se, i cilj, budući da predlaže potpuno prekrajanje granica unutar regije prema etničkim kriterijima. Autor smatra da je “teško zamisliti europsku perspektivu Srbije i Kosova”. Uz to, smatra da “nitko nije zadovoljan situacijom” u Bosni i Hercegovini, za koju je članstvo u EU “potpuno isključeno”. Pojavljuju se tri prijedloga: Prvo, spajanje Albanije i Kosova, dakle, kraj države Kosovo. Drugo, priključivanje Republike Srpske Srbiji – što bi dovelo do stvaranja Velike Srbije – kako bi se “u velikoj mjeri riješilo srpsko nacionalno pitanje”. Treće, bosanskim Hrvatima bio bi dan “poseban status” po uzoru na autonomnu talijansku pokrajinu Južni Tirol ili bi se nova pokrajina priključila Hrvatskoj, stvarajući tako okrnjenu državu za Bošnjae u kojoj bi se održao referendum za “budućnost u Europskoj uniji ili budućnost izvan Europske unije (Turska interesna sfera)”. Tako bi zaiskrilo u regiji na ovaj ili onaj način.

Slovenski premijer sve poriče

Već sljedeći dan slovenski premijer Janez Janša u tvitu objašnjava da je njegov posljednji sastanak s Charlesom Michelom datirao “još prošle godine” i da je “teško da mu je uručio bilo što u veljači ili ožujku ove godine”. Međutim, on ne poriče kategorički da je autor tih prijedloga. Zatim, u nizu tweetova i retweetova, optužuje lijevu oporbu za namještaljku. Televizija Nova24Tv, bliska vlasti i sumnjive objektivnost, čak insinuira da bi moglo biti riječ o lažnjaku.

Nema komentara od Charlesa Michela

Na pitanje B2 glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća ukazuje da “nije u mogućnosti potvrditi” da je primio dokument i da “ne daje daljnje komentare”. Na razini veleposlanika država članica Europske unije, “dokument nije prošao odgovarajuće kanale, dvadesetsedmorica veleposlanika su bila iznenađena kad su ga vidjela u medijima”, izvor često viđen u europskim hodnicima detaljno objašnjava za B2 i zaključuje: “Dakle, dokument nije ozbiljan”.

Josep Borrell tvrdi da nije primio navodni dokument

“Nisam dobio navodni dokument. Nisam ga vidio.” – uvjerava novinare Visoki predstavnik EU Josep Borrell u ponedjeljak (26.04) tijekom tiskovne konferencije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. “Ako je to “non-paper”, to je i “ne-problem” (dakle, “nije problem”). Ali želim iskoristiti priliku da ponovim i naglasim kontinuiranu i nedvosmislenu potporu Europske unije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i ostalih zemalja zapadnog Balkana”.

‘Nerealno i smiješno’

Nadmeće se idejama kako bi se saznalo odakle je ovaj document mogao doći. “Tko bi, godinama nakon završetka sukoba u Jugoslaviji, predložio prekrajanje granica? To je nerealno i smiješno”, precizira za B2 diplomat, dobar poznavatelj regije, kvalificirajući pseudo non-paper “čudnim i bizarnim”…”To bi mogli biti srpski nacionalisti … ali s druge strane, također se predlaže Velika Albanija …”.

Velika besmislica!

To je jednostavno “glupost koja ne doprinosi ničemu u regiji”, naglašava još jedan naš sugovornik. Pitanje granica na Balkanu je “bure baruta”: iskra je dovoljna da riskira pokretanje sukoba. Redefiniranje granica, “nije na stolu Europske unije, niti nešto što bi itko trebao uzeti u obzir”, inzistira sugovornik B2.

Provokacija

Dokument bi mogao biti “provokacija”, ali u svakom slučaju “definitivno je došao iz Europske unije, možda od nekoga sklonog Trumpu”, nastavlja naš izvor. “Osim toga, Slovenija ne poriče da je bila autorica i ne bih se iznenadio da je potekao od samog Janeza Janše”, ističe. To može biti i probni balon za “testiranje voda”, da se vidi kako javnost diše. Pitanje koje ostaje otvoreno za naše sugovornike je: “Tko bi od toga mogao imati koristi?” Razrada je moguća u skladu sa svačijom perspektivom: može biti da je došao iz Turske, Rusije, bosanskih Srba itd.

Debata kao talac fantomskih papira

Na kraju smo za mišljenje pitali Željanu Zovko, hrvatsku europarlamentarku (HDZ/EPP). Za ovu rođenu Mostarku, jednostavno je: fantomski papiri “uzimaju svaku diskusiju za taoca”. Prvo, ona ukazuje na “pravovremenu” pojavu (legitimnog) dokumenta nakon non-papera kojeg je potpisalo pet zemalja u regiji (Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Grčka i kasnije Cipar) kako bi se fokus stavio na pitanje Bosne i Hercegovine, posebno na pitanje promjene izbornog zakona. „Taman kad vidimo uzlet suradnje SAD-a i Europske unije po pitanju ključne države zapadnog Balkana za sigurnost, vidimo i ponovno pojavljivanje duhova. To ne iznenađuje. Ako netko ne može zaustaviti nešto pozitivno, stvorit će skandal koji će odvratiti pažnju…”, analizira Zovko. Što se tiče podjele Bosne i Hercegovine: “Ovo je šala. Svi znaju da takvo nešto nije moguće.”

Drugi ne-članak o ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine

Priča tu ipak ne završava. U ponedjeljak (26.04) pojavio se još jedan navodni non-paper, kojeg je objavio kosovski portal Koha Ditore. Očito dolazi iz Francuske i Njemačke, s ciljem ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine i postizanja konačnog sporazuma. “Autentičnost ovog dokumenta novine ne bismo mogli potvrditi”, ali “neki su diplomati manje-više potvrdili da su spomenute točke u skladu s onim o čemu bi se trebalo razgovarati tijekom dijaloga”, precizira Koha Ditore.

Priznanje Kosova

Ovaj se dokument vrti oko priznavanja Kosova kao neovisne države od strane Srbije, ali i stvaranja “autonomnog okruga sjevernog Kosova kao jedinstvene administrativne jedinice” s regionalnim nadležnostima (financije, obrazovanje, zdravstvo, policija, europska suradnja itd.) Uz to, Kosovo bi priznalo Srpsku pravoslavnu crkvu i njezinu unutarnju organizaciju kao autonomni dio političkog i ustavnog sustava Kosova. Sporazum o normalizaciji odnosa morao bi biti finaliziran do veljače 2022. (za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a). Najavljuje se sastanak u lipnju u Francuskoj.

Lažne vijesti!

Francuska i Njemačka “nisu izvorište takozvanog francusko-njemačkog non-papera”, uvjerava francusko veleposlanstvo na Kosovu. To su “lažne vijesti!”, dodaje njemačko veleposlanstvo na Kosovu. Oboje podsjećaju na “potpunu podršku” dijalogu kojeg je vodio posebni predstavnik Europske unije Miroslav Lajčak. Bez poricanja da takav non-paper postoji, s njemačke strane preciziraju: “dokument možda postoji, ali sigurno nije francusko-njemački dokument”. Ne uvjeravajući niti to, da se točke prisutne u dokumentu ne spominju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Autorica “vrlo inteligentna žena”

Prema Aleksandru Vučiću, “vrlo inteligentna žena“ koja je svjesna ovih problema napisala je ovaj dokument, kako kaže za Radio televiziju Vojvodine, prema prijevodu koji je dostavio Euractiv. Iako ponavlja da je za njega neovisnost Kosova – bivše srpske pokrajine – “neprihvatljiva”.

Okončanje rasprave

Kako kaže hrvatska europarlamentarka Željana Zovko: “nema mjesta za raspravu o non-paperima koji nisu prezentirani službenim partnerima”. To je jedan od načina gledanja na stvari – koji dijele svi naši dosadašnji sugovornici – u cilju okončanja rasprave. Sve dok duh non-papera i dalje lebdi…

Vučić, Kurti, Milanović i Amerikanci

U regiji ne možemo reći da ideja o rekreiranju granica cvjeta. “Najbolji je odgovor ne komentirati ove non-papere. Oni bi se samo hranili našim eventualnim reakcijama”, komentirao je kosovski čelnik Albin Kurti parlamentu u četvrtak (29. travnja). Promjene granica “nisu opcija. To je vrlo opasno”, kaže Donika Gërvalla, ministrica vanjskih poslova. Raspad Bosne i Hercegovine “toliko je opasna tema da se ne bi smio pojavljivati čak ni u neslužbenom dokumentu, ma tko bio autor”, naglašava hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kako javlja N1. Iako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije oduševljen idejom Velike Srbije, na konferenciji Atlantskog vijeća čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izrazio je interes za raspad Bosne i Hercegovine, kako izvještava Balkan Insight.

Opasne špekulacije

Za Amerikance, “neopravdana” špekulacija o promjenama granica “riskira poticanje nestabilnosti u regiji”, upozorio je Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta. Prekrajanje granica “bilo bi vrlo opasno i riskiralo bi mogućnošću otvaranja Pandorine kutije i potencijalnih sukoba”, riječi su njemačkog ministra za europska pitanja Michaela Rotha. “Naivne i opasne ideje”, potvrđuje austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Izvorni članak na francuskom jeziku možete pronaći na sljedećoj poveznici:

club.bruxelles2.eu-Les frontières des Balkans sous le feu des non-papers fantômes enquête

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas