Connect with us

BiH

Granična policija BiH najavljuje povećan broj migranata na granici sa Srbijom

Objavljeno

on

Foto: Klix.ba

Bosnu i Hercegovinu očekuje povećani broj migranta iz Srbije, poruka je Granične policije BiH. Istočna granica naše zemlje bit će opterećena do kraja godine. Jedan od velikih problema je i nedostatak graničnih policajaca. Ako taj problem uskoro ne riješi problem migracija mogao bi dodatno eskalirati.

Granična policija BiH najavljuje povećan broj migranata na granici sa Srbijom. Povećan pritisak očekuje se u Višegradu, Bijeljini i Istočnoj Hercegovini, ali najveći pritisak bit će u Zvorniku.

Graničnoj policiji nedostaje više od 1.000 službenika, javlja N1. “15 % službenika može obavljati nadzor graničnog pojasa. To je otprilike jedan službenik na 30 kilometara granice. A europski standardi kažu da bi trebao biti jedan službenik na jedan kilometar granice”, kaže Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

S granice sa Srbijom prije nekoliko dana iz Afganistana došao je Sami Ullah. Studirao je ekonomiju u Afganistanu gdje je ostavio svoju desetočlanu obitelj. Na putu do BiH najviše probleme imao je s makedonskom policijom.

“Dobro je, ovdje ima kampova za migrante. Ali je jako teško biti ovdje, BiH ima mnogo problema s migrantima. I kako ići dalje? U Italiju, Francusku ili Njemačku želim ići”, navodi Sami Ullah iz Afganistana. I Kamal je morao otići iz svoje zemlje, želi se domoći stabilne države kako bi, kako kaže, prehranio svoja 4 brata i 4 sestre u Bangladešu. “Želio sam spavati ovdje na stanici, ali policija je rekla da odemo. Onda sam s grupom prijatelja iz Bangladeša krenuo prema kampu. Ali kamp je pun i rekli su nam: Vratite se! Napolje!”, kaže Kamal Uddin iz Bangladeša.

Brojčano stanje migranta se svaki dan mijenja. Prema podacima Službe za poslove sa strancima 18.641 migrant evidentiran je od 1. siječnja do 2. rujna ove godine na području BiH. Crveni križ BiH najvaljuje dodatnu pomoć za rješavanje krize.

“Prekosutra ima partnerska konferencija, odnosno donatroska konferecija pod pokroviteljstvom Međunarodne federacija društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Sarajevu u Parlamentu BiH, gdje očekujemo da svu tu situaciju sutra kroz prezentaciju iznesemo”, navodi Husein Kličić, direktor CK BiH.

 

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

 

 

 

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari