Connect with us

Vijesti

Grbin: Neka Ustavni sud upozorenje objesi mačku o rep

Objavljeno

-

Isječak N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15.30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu:

Grbin je citirao dio Ustava koji kaže da vlast proizlazi iz naroda. “Šeparović očito misli da pripada njemu i onda Ustava kaže da narod ostvaruje vlast izborom predstavnika. On je te predstavnike izabrao u srijedu na temelju onoga što su govorili i na temelju onoga što nisu smjeli govoriti. Nama su neke stvari bile zabranjene govoriti”, rekao je.

“Koliko god smo to poštivali sada nam je žao jer ovo što su danas napravili je sramota i ne zaslužuje da se zove i državnim udarom. Popišali su se na sve nas i na odluku građana, bez obzira za koga su glasali. Jer oni to mogu. Kada sam ga slušao, shvatio sam , da bi taj gnjus, da su izbori bili malo drugačiji te izbore bio spreman i poništiti. Ponovili smo prije izbra da donesu odluku i izjasne se, nisu imali hrabrosti. Odlučili su prevariti svakog građana i građanku Hrvatske”, dodao je.

“Sazovite nosu sjednicu pa donesite odluku da jedini predsjednik Vlade može biti Andrej Plenković i da će bilo kakvu odluku suprotnu tomu poništiti. no poručujem im – neće vam proći. Koristim ovo da kolege iz jučerašnje opozicije da se sjete onoga što su govorili oprije izbora. Ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo da to rade u buduće. Svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjesna da ih čeka ista sudbina i odluka Ustavnog suda kao što su danas donijeli”, naveo je.

Pozvao je opet oporbu da zaustave HDZ i njihovo zauzimanje institucija. “Ako nisu znali na što je HDZ spreman, sada im je jasno. Ovo je potpuna panika i strah jednog malog diktatora koji je shvatio da je izgubio tlo pod nogama, sada je prilika da kažemo – dosta je. 2/3 građana je glasalo za promjene, to je realnost. Puno je toga što se može napraviti u godinu dana, od smjene Turudića do promjene izbornog zakona”, naveo je.

“Potpisi nisu predviđeni Ustavom nego konzultacije. Prije četiri godine mandat je dan bez potpisa”, objasnio je.

“Pregovore ću voditi oči u oči, a ne preko medija. Svi se moramo prilagoditi onome na što nas prisiljavaju. Sadržaj onog o čemu razgovaram neću javno govoriti. Mandatar nije Milanović jer to postaje tek kada mi privremeni predsjednik Republike taj mandat povjeri, a hoće li to postati ne ovisi o odluci Ustavnog suda, ni o meni, nego o razgovorima koji se vode”, rekao je.

“Ovo upozorenje neka oni objese mačku o rep. Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika u Saboru onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će odlučivati tko može, a tko ne može voditi Vladu. Volio bih vidjeti koje će biti obrazloženje te odluke, koji stavci, članci i što god. Obrazloženje ovoga što je Šeparović objasnio ide u u smjeru – zato što sam ja to rekao. Pravnih argumenata tu nema”, dodao je Grbin.

“Očekuje ispriku Plenkovića koji nas je nazivao kršiteljima Ustava, iako znam da se taj čovjek ne može ispričati”, osvrnuo se i na priopćenje Ustavnog suda koji kaže da SDP nije kršio njihovo upozorenje.

Naveo je da imaju im plan B, ali i plan C. “Pregovori se vode, oni su u tijeku i ne prepričavam ih javno. Kada će to biti, ne znam”, rekao je i podsjetio da pregovori u drugim europskim zemljama traju nekoliko mjeseci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas