Connect with us

Iz Svijeta

Grci nude radikalnije mjere od onih prije referenduma, ali sve pada zbog koalicijskih partnera Angele Merkel?

Objavljeno

on

Stranke vladajuće koalicije njemačke kancelarke Angele Merkel razišle su se u petak u ocjeni reformskog paketa što ga je predložila Grčka i to nejedinstvo bit će težak izazov za kancelarku uoči summita Europske unije za vikend.

U prijedlogu dostavljenom u četvrtak navečer Grčka je zatražila 53,5 milijardi eura za pokriće svojih dugova do 2018. godine, a u zamjenu je popustila pred zahtjevima da se postupno smanje porezne olakšice za njezine otoke te povećaju porezi za brodarske tvrtke.

Čelnici socijaldemokrata pozdravili su ustupke grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, no konzervativni blok kancelarke Merkel pita se može li se vjerovati da će Tsipras provesti reforme kojima se prije toliko dugo opirao.

Grčka je predložila i smanjenje troškova za obranu, precizan vremenski plan privatizacije državne imovine poput pirejske luke i regionalnih zračnih luka, povećanje PDV-a za hotele i restorane i rezanje dodatnih isplata za najsiromašnije umirovljenike.

Visoki čelnik Bavarske kršćansko-socijalne unije (CSU) Hans-Peter Friedrich čak je rekao da grčki prijedlozi “Nisu osnova za nove pregovore” i ocijenio da “Grčkoj treba nov početak – s vlastitom valutom”.

Upravo taj izlazak iz eurozone Merkel želi izbjeći, doznaje se iz bliskih izvora, jer bi takozvani “Grexit” naštetio ugledu Europe i samoj kancelarki.

Berlin ima izravan teret grčkih kredita od nekih 53 milijarde eura, ali neki ekonomisti procjenjuju da bi troškovi Grexita bili desetke milijarda eura veći.

Merkel će zato morati fino uravnotežiti svoj pristup idućih dana. Morat će pritisnuti Tsiprasa da zadovolji konzervativce u Njemačkoj, a opet, bude li previše pritiskala i sporazum propadne upravo će nju kriviti za “Grexit” i posljedično za financijski, ekonomski i humanitarni kaos koji bi nastao, ocjenjuje agencija Reuters.

Francuski predsjednik Francois Hollande nazvao je najnovije prijedloge Atene “ozbiljnima i vjerodostojnima” i postavlja se pitanje jedinstva Berlina i Pariza u pristupu prema Grčkoj.

Dogovore li europski čelnici treći paket spasonosnog zajma za Grčku na summitu u nedjelju u Bruxellesu, Bundestag će o tome morati glasovati, vjerojatno u srijedu. Zeleno svjetlo njemačkog parlamenta nije upitno jer SPD i Zeleni podupiru Grčku, no ako Merkel ne uspije pridobiti svoje konzervativce, bit će to za nju ponižavajuć udarac, piše Reuters. Podsjeća da se u zadnjem krugu glasovanja o Grčkoj u veljači, rekordan broj od 29 konzervativnih zastupnika pobunio, a njih 109 potpisalo je izjavu da su glasovali uz zadršku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari