Connect with us

Iz Svijeta

Grci u strahu povlače novac – banke pred kolapsom

Objavljeno

-

Europska središnja banka (ECB) poručila je na sastanku ministara financija eurozone kako nije sigurna da će se u ponedjeljak grčke banke moći otvoriti, s obzirom da Grci u strahu od bankrota države pojačano povlače novac iz banaka.

[ad id=”68099″]

Ni jučerašnji sastanak ministara financija eurozone nije rezultirao napretkom u pregovorima oko grčkih dužničkih problema. Dužnosnici eurozone traže od Grčke vjerodostajan plan reformi kako bi dobila novu ratu međunarodne pomoći, no grčka vlada ne želi se obvezati na daljnje mjere štednje i provođenje bolnih reformi.

Grčka mora do 30. lipnja Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) isplatiti dospjeli kredit od 1,5 milijardi dolara, no grčka je blagajna prazna, zbog čega su zemlji nužne 7,2 milijarde eura daljnje međunarodne pomoći kako ne bi bankrotirala i izašla iz eurozone.

U strahu od takvog razvoja događaja iz grčkih je banaka samo od ponedjeljka do srijede povučeno oko 2 milijarde eura, doznaje Reuters iz tamošnjih bankarskih krugova.

Posljednji podaci grčke središnje banke pokazuju da su u travnju depoziti građana i kompanija u bankama pali za 4,9 milijardi eura, već sedmi mjesec zaredom. Pritom su ukupni depoziti u bankama pali na 133,65 milijardi eura, najnižu razinu od 2004. godine.

Povlačenje 2 milijarde eura iz banaka u tri dana ovoga tjedna predstavlja oko 1,5 posto ukupnih depozita grčkih građana i poduzeća, a još i više zabrinjava rapidan rast odljeva novca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari