Connect with us

Nebuloze

GRČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA: “Možete početi trošiti kune koje ste stavljali na stranu”

Objavljeno

on

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uz ministara turizma Darka Lorencina i ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića na današnjoj je konferenciji za medije komentirali su najnovije gospodarske pokazatelje među kojima je i rast BDP-a za 1,2 posto.

[ad id=”68099″]

”Nastavlja se pozitivni trend iz 2014., sada se rast BDP-a događa već 3. kvartal zaredom, a događat će se i dalje”, kazao je dodavši da je sve što se događa u ekonomiji nova nada za sve one koji traže posao.

Kazao je kako je najzaslužnija mjera za rast ona koju je Vlada donijela početkom godine, a to je porast plaća.

”Indeks pouzdanja, očekivanja potrošača najveći je od početka krize”, rekao je Grčić.

”Građani žive sve bolje i odvažuju se novac kojeg su do sada štedjeli, potrošiti”, tvrdi.

”Moramo osigurati posao za sve one koji ga traže, a za to treba vremena. Hrvatska ide naprijed i građani prepoznaju da mogu povećati kvalitetu svog života i početi trošiti kune koje su stavljali na stranu”, naglasio je Grčić.

Također je istaknuo da je u ovoj godini nestalo dvjesto tisuća radnih mjesta, ali da je otvoreno novih 220 tisuća i da je na taj način rasla zaposlenost.

‘’Moramo osigurati posao za sve one koji ga traže, a za to treba vremena. Hrvatska ide naprijed i građani prepoznaju da mogu povećati kvalitetu svog života i početi trošiti kune koje su dosad stavljali na stranu’’, kazao je potpredsjednik Vlade.

“Ovo je nova nada za sve one koji traže posao”, rekao je Grčić koji je ponovio da će pozitivan trend rasta BDP-a nastaviti i dalje.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u subotu je najavio da se može očekivati novo porezno rasterećenje, čime bi se povećale plaće građanima jer se pokazalo da to potiče osobnu potrošnju, a time i rast gospodarstva.

“U idućem razdoblju od ove Vlade ili, bolje rečeno, od SDP-a u novoj Vladi može se očekivati novi korak u povećanju plaća građana ili nova faza poreznog rasterećenja plaća. Dokazano je da to utječe na oživljavanje potrošnje naših građana i gospodarski rast”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Grčić.

Naglasio je da je za rast BDP-a kao i za rast potrošnje zaslužan i rast plaća koji se dogodio zbog, kako kaže, poreznih promjena. Isto tako Grčić je naglasio kako je sve veći rast zaposlenosti te izvoza. U isto vrijeme zaustavljen je i pad građevinskog sektora, naglasio je Grčić, koji nije zaboravio da je iz EU-a povučeno 173,3 milijuna eura više nego što je uplaćeno.

Kukuriku turizam veći za 32 posto

“Zar ovih 2 milijarde više investicija u šest mjeseci samo iz EU fondova, što je 6 posto rasta ukupnih investicija, nije direktni doprinos ove Vlade oživljavanju najvažnije komponente BDP-a, a to su upravo investicije”, kazao je Grčić, osvrnuvši se na komentare iz oporbe da je gospodarstvo poraslo po inerciji, a ne zbog rada Vlade.

Grčić je, između ostalog, istaknuo da su investicije u proteklom kvartalu porasle po prvi puta od 2008. godine, što se zahvaljuje i povećanom povlačenju sredstava iz EU fondova. Prema podacima DZS-a, u proteklom su kvartalu investicije porasle za 0,8 posto na godišnjoj razini.

“Ukupni turistički promet veći je za 32 posto u posljednje tri godine mandata ove Vlade”, rekao je ministar turizma Darko Lorencin dodajući da su dobre naznake i za sljedeću turističku sezonu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR