Connect with us

Iz Svijeta

Grčka i Turska počele pregovore o istraživanju plina u Egejskom moru

Objavljeno

on

Grčka i Turska počele su u ponedjeljak, nakon petogodišnje stanke, razgovore o istraživanju ugljikovodika u istočnom Egejskom moru u nastojanju da nakon ozbiljne krize riješe spor koji opterećuje odnose dviju članica NATO-a.

Zamjenik turskog šefa diplomacije Seat Onal primio je izaslanstvo grčkih diplomata u palači Dolmabahçe u Istanbulu, rekao je turski dužnosnik.

Pregovori o istraživanju u istočnom Mediteranu prekinuti su od 2016. zbog porasta napetosti.

Sukob oko prirodnog plina već mjesecima tinja između dviju susjednih zemalja, saveznica u NATO-u. Prošle godine gotovo je vojno eskalirao.

Članica EU-a Grčka optužuje Tursku za iskorištavanje prirodnog plina u morskim područjima koja, prema međunarodnome pomorskom pravu, smije iskorištavati samo Grčka.

Pregovori Ankare i Atene održali su se prvi put u veljači 2002. Tradicionalno, ni jedna strana službeno ne otkriva status i razvoj pregovora, a tek će se vidjeti koliko su plodni.

Zasad se strane u sukobu nisu niti suglasile o čemu žele raspravljati.

Prema Ankari, sva sporna pitanja treba iznijeti na stol, uključujući pripadajuće teritorije i Isključivi gospodarski pojas u Egejskom moru kao i demilitarizaciju grčkih otoka uz tursku obalu i razlike u pogledu širenja zračnog prostora.

Atena, naprotiv, želi razgovarati o sporu o istraživanju ugljikovodika i razgraničenju kontinentalnog pojasa.

Unatoč razlikama, Europska unija pozdravila je obnovu dijaloga kao “pozitivan znak” za odnose između Ankare i Bruxellesa nakon mjeseci napetosti.

U prosincu su čelnici Europske unije, okupljeni na samitu u Bruxellesu, odlučili kazniti “protuzakonite i agresivne” akcije Turske protiv Grčke i Cipra. Samit je tada donio niz pojedinačnih sankcija protiv čelnika uključenih u aktivnosti istraživanja u moru koje provodi Turska. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari