Connect with us

Iz Svijeta

Grčka kaže da je spremna razgovarati kad Turska prestane provocirati

Objavljeno

-

Grčka kaže da je spremna pokrenuti dijalog s Turskom nakon tjedana napetosti zbog rezervi prirodnog plina na Sredozemlju i pomorskih granica, ali tek kad Ankara prestane provocirati.

Članice NATO-a i susjedne zemlje zaoštrile su retoriku jedna prema drugoj jer obje polažu pravo na bušenje plina u istom dijelu istočnog Sredozemlja.

Turska je poslala istraživačke brodove u sporne vode, a europski saveznici otpremaju brodove u regiju u znak potpore Grčkoj. I Ankara i Atena izvode manevre fregatama i borbenim avionima.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u petak da se njegovi zahtjevi mogu lako sažeti. “Kraj provokacija, početak razgovora”, rekao je grčki premijer.

Njemačka je pokušala pregovarati o primirju u četvrtak navečer na videokonferenciji njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je u petak da se već vode tehnički razgovori Grčke i Turske o sprječavanju eskalacije vojnih napetosti.

“To su tehnički razgovori, a ne pregovori o glavnim sporovima između Grčke i Turske”, rekao je Stoltenberg i dodao da nije postignut dogovor o potencijalnom mehanizmu koji bi umanjio izglede za “incidentima i nesrećama” na istočnom Sredozemlju.

Atena je ranije demantirala takve rasprave, a izvori iz ministarstva vanjskih poslova naveli su da Grčka želi da Turska prvo povuče svoje brodove iz, kako tvrde, isključivo grčke gospodarske zone.

Ankara je podržala inicijativu Stoltenberga i pozvala Atenu da slijedi njihov primjer.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je u petak da je “Grčka još jednom pokazala da nije za dijalog” i optužio Atenu da je “lagala” o posredničkoj ulozi NATO-a.

Rekao je da se Stoltenberg konzultirao s obje države koje su pristale na tehničke razgovore.

U međuvremenu je Mitsotakis rekao da se ne brine zbog ranijih izjava Erdogana i da ga jedino zanima je li Turska voljna razgovarati.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je predložio Turskoj i drugim partnerima održavanje multilateralne konferencije kako bi se smanjile napetosti.

Michel će otputovati u Cipar, Grčku i Maltu uoči europskog samita koji je na rasporedu od 24. do 25. rujna. Očekuje se da će središnja tema biti situacija na istočnom Sredozemlju.

“Ne prihvaćamo jednostrano ponašanje koje nije u skladu s međunarodnim pravom Turske”, rekao je Michel u intervjuu. “Zalažem se za metodu mrkve i štapa”, dodao je.

Turska je u kolovozu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u sporne vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete.

Produljila je svoju misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. rujna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari