Connect with us

EU

Grčka otvorila turističku sezonu

Objavljeno

-

AA

Grčka je u petak otvorila turističku sezonu u nadi da će Sunce, more i plaže privući turiste i donijeti nasušno potrebne prihode nakon slabe prošlogodišnje sezone.

“Dižemo sidro”, rekao je ministar turizma Harry Theoharis otvarajući sezonu u drevnom Posejdonovu hramu na rtu Sounionu nedaleko od Atene.

“Ostavljamo iza sebe mračne oblake straha i nesigurnosti”, rekao je, ističući da se strani turisti žele vratiti u Grčku kako bi uživali u Suncu i tirkiznom moru.

Vlasnici restorana i kafića to su jedva dočekali.

“Nadamo se dobroj sezoni… i da će ljudi izabrati našu zemlju i naš otok”, rekao je Alexandros Koukourakis postavljajući stolove u svojem restoranu nedaleko od staroga grada Khanije na Kreti.

“Ostavljamo iza sebe teško razdoblje, ali i dalje poduzimamo mjere opreza”.

Po vladinim propisima objavljenima u srijedu, putnici koji dolaze u Grčku moraju imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test na koronavirus.

Vodeći europski turoperator TUI organizirao je 120 letova za Grčku do kraja svibnja. Prvih šest stiže u petak, a još 15 u subotu.

Oko 40 međunarodnih letova očekuje se u petak u 14 regionalnih grčkih zračnih luka i još 110 u subotu.

U Grčkoj je cijepljeno gotovo četiri milijuna ljudi, uključujući 1,4 milijuna s dvije doze, od ukupno 10,8 milijuna stanovnika.

“Još nemamo rezervacija i u petak će raditi samo 15 do 20 posto hotela, a ostali će se postupno otvoriti do kraja lipnja”, rekao je predsjednik grčkog udruženja hotelijera, Grigoris Tasios.

Pandemija je teško pogodila grčko gospodarstvo, koje jako ovisi o turizmu koji ostvaruje više od 20 posto BDP-a.

Prihodi od turizma pali su 2020. na 4,28 milijardi eura s 18 milijardi 2019.

Sve turističke destinacije neće ipak biti dostupne.

Grčki otok Kalimnos ostaje u strogoj karanteni zbog velikog broja novozaraženih. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas