Connect with us

Balkan

Grčka produžuje vojni rok sa 9 na 12 mjeseci

Objavljeno

-

Vojni rok u Grčkoj bit će produljen s 9 mjeseci na 12 u sklopu “jačanja oružanih snaga”, objavio je u petak grčki ministar obrane Nikos Panagiotopoulos.

Ta odluka stupa na snagu u svibnju, precizirao je novinarima. Donesena je u kontekstu pojačanih napetosti s Turskom, navodi agencija France presse.

Ministar je rekao da bi vojni rok mogao i dalje biti 9 mjeseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u pogranična područja s Turskom, posebice u regiji rijeke Marice i na nekim otocima u Egejskom moru.

Već mjesecima rastu napetosti s Turskom zbog istraživaja nalazišta ugljikovodika u istočnom Sredozemlju u pomorskim područjima oko kojih se Turska spori s Grčkom i Ciprom.

Kriza između Atene i Ankare se intenzivirala kada je u kolovozu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja Oruc Reis i vojne brodove u sporna područja istočnog Mediterana.

Ankara je krajem studenoga objavila povratak Oruca Reisa.

Grčka i Turska, obje članice NATO-a, dogovorile su se da će u ponedjeljak nastaviti razgovore kako bi riješile spor.

Međutim, u proračunu za 2021. Grčka je u prosincu odlučila za 60 posto povećati potrošnju za obranu do iznosa od 5,5 milijarda eura.

U planu za obranu je kupovina 18 francuskih lovaca Rafale za ukupno 2,5 milijarda eura, od kojih 1,5 milijardu tijekom 2021. Francuska ministrica obrane Florence Parly treba uskoro doći u Atenu potpisati taj sporazum.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari