Pratite nas

Iz Svijeta

Grčka rekla da Makedoniji

Objavljeno

na

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias kazao je kako je Grčkoj u sporu oko imena prihvatljivo rješenje koje bi uključivalo riječ Makedonija, ali ne i “Macedonia”. Naime, Grčka želi da se za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na “slavenskom” jeziku i u svim međunarodnim varijantama piše večernji.ba.

“Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom, nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja”, naglasio je Kotzias istaknuvši kao primjere takvih rješenja u svijetu zemlje poput Afganistana, Uzbekistana, Pakistan i Kazahstana, čija se imena ne prevode, nego ostaju na izvornom jeziku.

Izjava Kotziasa došla je na dan kada je u Makedoniju stigao UN-ov posebni izaslanik za spor između Grčke i Makedonije oko imena Matthew Nimetz, koji je prije Makedonije bio u Ateni. Namjera mu je nastaviti zamah koji je stvoren nakon sastanka premijera dviju država na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prošli tjedan koji je Nimetz opisao kao “povijesni sastanak” koji budi optimizam da će doći do rješenja.

Za grčku vladu prihvatljiva su tri prijedloga imena – “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”. I grčki i makedonski nacionalisti a priori odbijaju bilo kakav dogovor oko promjene imena Makedonija. Naime, makedonski nacionalisti na čelu s VMRO-DPMNE smatraju da je promjena imena korak prema nestanku Makedonije.

VMRO-DPMNE pozivaju se na kartu koja je u javnosti izašla još 2015. prema kojoj će se Makedonija podijeliti na četiri dijela, među državama koje je okružuju Grčke, Albanije, Srbije i Bugarske. Tom podjelom predviđeno je da najmanji dio pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj. Nešto manje nego Grčkoj, predviđeno je da pripadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska. Bugari su od trenutka kad je Makedonije postala samostalna država tvrdili da je Ohrid njihov, kao i dio istočne Makedonije do Strumice, a to nije tvrdio bilo tko, već tadašnji vladini službenici, ministri ove države.

Za Bugare je Makedonija samo dio odcijepljen od matice i smatraju da će se ona kad-tad morati vratiti. Albanija, s druge strane, traži zapadni dio Makedonije, potez Skoplje – Veles – Struga, a srpski nacionalisti sjeverni dio Makedonije još nazivaju južnom Srbijom.  Za Grčku je već sve poznato iako je do početka šezdesetih godina sjeverni dio Grčke bio praktično makedonski.

S druge strane, grčki nacionalisti, koji su prije dva tjedna prosvjedovali u Solunu, gdje ih se okupilo 100-njak tisuća, najavili su velik prosvjed u Solunu i za 4. veljače ne priznajući da postoji Makedonija i makedonski narod, već da su svi oni Grci na grčkom teritoriju. Zbog grčkih primjedaba, Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom “Bivša jugoslavenska republika Makedonija”.

Ustupci Skoplja Pitanje jest je li problemu s Grčkom oko imena Makedonije, koji traju još od 1991. godine, kako bi ta zemlja konačno mogla ući u NATO i EU, došao kraj. Unatoč žestokom protivljenju nacionalista s obje strane, Zaev i Tsipras dogovorili su promjenu imena međunarodne zračne luke u Skoplju koja se sada zove “Aleksandar Veliki”. “Naša vlada promijenit će imena zračne luke i autoceste koja će se zvati ‘Autocesta prijateljstva’ kako bismo u praksi pokazali da smo snažno angažirani u tome da pronađemo rješenje za spor s Grčkom o imenu Makedonije”, naglasio je Zaev ističući kako “to pokazuje našu dobru volju i dokaz je da nemamo teritorijalnih težnja prema našem susjedu”.

Grčki premijer Alexis Tsipras kazao je da je Zaev “preuzeo važne inicijative koje će omogućiti da se rasprše sumnje u iredentizam” naglašavajući da će poslije rješavanja dugogodišnjeg spora njegova zemlja povući veto na članstvo Makedonije u NATO-u i EU.  (vecernji.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sljedbenica IS-a priznala planiranje napada na londonsku katedralu

Objavljeno

na

Objavio

Safija Amira Shaikh, 36-godišnjakinja koja se zaklela na odanost Islamskoj državi, u petak je priznala sudjelovanje u zavjeri da se izvrši bombaški napad na poznatu londonsku katedralu St. Paul i obližnji hotel.

Ona je priznala krivicu na londonskom Središnjem kaznenom sudu, a presuda za “pripremanje terorističkih akcija” i raspačavanje terorističkih publikacija bit će izrečena 11. svibnja.

Shaikh, rođena kao Michelle Ramsden koja je prešla na islam 2007., uhićena je nakon što je o postavljanju eksploziva razgovarala s dvoje tajnih agenata ubačenih u redove islamskih ekstremista.

Kako je objavila policija, ona je “istražila metode i osmislila plan kako izvršiti teroristički napad (…) te je doputovala u London i odsjela u hotelu u blizini katedrale kako bi napravila izvide”.

Na sudu je kazala da je oduvijek željela učiniti nešto spektakularno (…) “a ubiti samo jednog kafira – nevjernika, za mene nije dovoljno”.

Prema vlastitim riječima, kao metu je željela crkvu ili nešto drugo od “povijesne važnosti” i to na Božić ili Uskrs kako bi “ubila što više ljudi”.

Sudac je obrani naložio da, ukoliko to žele, psihijatrijsko vještačenje moraju podnijeti najkasnije do 3. travnja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin se zahvalio FBI na informaciji o planiranju napada u Rusiji

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pohvalio FBI što je podijelio informaciju koja je pomogla u zaustavljanju napada sljedbenika radikalne grupe Islamska država u St. Petersburgu tijekom novogodišnjih praznika.

Govoreći na sastanku s visokim dužnosnicima Savezne službe sigurnosti (FSB), Putin je izjavio ”da smo zahvalni našim partnerima na njihovoj podršci i profesionalnoj solidarnosti u suprotstavljanju zajedničkoj prijetnji“.

”Mi ćemo, prirodno, odgovoriti na isti način”, dodao je ruski čelnik. FSB je u prosincu prošle godine objavio uhućenje dvojice Rusa koji su priznali da su planirali terorističke napade u St. Petersburgu. Putin je potom nazvao američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi mu se zahvalio na dojavi.

U prosincu 2017. Putin se također zahvalio CIA-i zbog informacije koja je pomogla u otkrivanju bombaških napada u St. Petersburgu.

Kremlj je tada priopćio da je dojava CIA-e dovela do FSB-vog uhićenja grupe osumnjičenih koji su planirali napad na katedralu Kazan i na ostala mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi u St. Petersburgu.

Rusko-američki odnosi pali su na najnižu razinu od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima u 2014., ali su Moskva i Washington obećali da će nastaviti protuterorističku suradnju, prenosi Associated Press.

Putin: Dok sam ja na vlasti neće biti istospolnih brakova

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari