Connect with us

Iz Svijeta

Grčka upozorava na mogući val migranata na granici s Turskom

Objavljeno

-

Grčka je pojačala snage na granici s Turskom i upozorila da bi Ankara, s kojom je u zategnutim odnosima zbog rezervi energenata u u istočnom Sredozemlju, mogla iskoristiti migrante da stvori pritisak na EU.

Zamjenik grčkog ministra za migracije Giorgos Koumoutsakos upozorio je u nedjelju da bi Ankara mogla iskoristiti migrante kako bi izvršila pritisak na Europsku uniju da ne uvodi sankcije Turskoj zbog spora s Grčkom u vezi rezervi plina za koje Atena smatra da se nalaze u njenom isključivom gospodarskom pojasu.

“Mi smo spremni i odgovorit ćemo kao u ožujku”, rekao je Koumoutsakos novinskoj agenciji Skai.

U ožujku je turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio da je turska granica prema Grčkoj otvorena nakon čega su na nju došle tisuće migranata u namjeri da preko Grčke uđu u Europsku uniju.

Grčka je tada razmjestila dodatne snage sigurnosti kako bi spriječila migrante da prijeđu granicu. EU-ova agencija za nadzor granica Frontex također je na grčko-turskoj granici.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. kolovoza poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u subotu Grčkoj u televizijskom obraćanju javnosti: „Oni će shvatiti, bilo jezikom politike ili diplomacije ili na terenu preko gorkih iskustava”.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay objavio je u nedjelju na Twitteru da je turska vojska u nedjelju počela godišnje vojne vježbe, pod nazivom „Mediteranska oluja”, u Turskoj Republici Sjeverni Cipar, entitetu koji priznaje samo Ankara. Vježbe će trajati do četvrtka.

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete.

Očekuje se da će čelnici EU-a na summitu 24. i 25. rujna odlučivati o uvođenju snakcija Turskoj.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU-a.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemju i pozvao Ankaru da se “suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti”, dodao je europski izvor. (Hina)

Erdogan: Grčka će razgovarati ili se suočiti s posljedicama

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari