Connect with us

Iz Svijeta

Grčka uskoro podnosi zahtjev za kupnju 20 borbenih aviona Lockheed F-35

Objavljeno

-

Foto: EPA (Ilustracija)

Očekuje se da će Grčka sljedećih dana Sjedinjenim Državama poslati službeni zahtjev za kupnju 20 borbenih zrakoplova F-35 američke tvrtke Lockheed Martin, najavili su u četvrtak izvori iz ministarstva obrane.

Grčka, članica NATO-a, na obranu troši više od 2 posto bruto domaćeg proizvoda. Posljednjih je godina intenzivirala nabavu vojne opreme zbog obnovljenih napetosti sa svojim susjedom, povijesnom suparnicom i saveznicom u NATO-u, Turskom.

„Odgovarajući dokument je potpisan“, naveo je jedan od izvora. Isporuka mlažnjaka započet će tokom 2027. ili 2028. godine.

Narudžbenica je potpisana, javlja i grčka državna televizija (ERT), te se očekuje da će biti dostavljena američkom veleposlanstvu u Ateni ovoga tjedna. Radi se o prvom koraku u procesu koji se sastoji od više faza.

Grčka i Turska desetljećima su u sukobu oko niza pitanja – od prelijetanja Egejskog mora, opsega njihovih kontinentalnih pojasa i pomorskih granica, do energetskih resursa i etnički podijeljenog Cipra.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis spomenuo je kupnju aviona F-35 tijekom svibanjskog posjeta Sjedinjenim Državama.

Atena je prošle godine od Francuske naručila 24 Dassaultovih aviona Rafale za 2,5 milijardi eura i tri mornaričke fregate s opcijom za četvrtu za oko 3 milijarde eura.

Državna televizija javlja da ministarstvo obrane želi također nastaviti s nabavom borbenih zrakoplova F-16.

Sjedinjene Države su u srijedu, dan nakon što je Ankara ukinula veto na članstvo u NATO-u Finske i Švedske, podržale potencijalnu prodaju američkih borbenih zrakoplova F-16 Turskoj, rekavši da će snažne turske obrambene sposobnosti ojačati obranu Saveza. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas