Pratite nas

Iz Svijeta

Grčki premijer Alexis Tsipras traži 162 milijarde eura odštete od Njemačke zbog nacističke okupacije Grčke za vrijeme Drugog svjetskog rata

Objavljeno

na

Grčki premijer Alexis Tsipras još je jednom istaknuo kako inzistira na tome da Njemačka Grčkoj isplati milijarde eura odštete zbog četiri godine duge nacističke okupacije Grčke za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Atena ima moralnu obvezu prema svom narodu, prema povijesti, prema svakom stanovniku Europe koji je dao svoju krv u borbi protiv nacizma”, rekao je Tsipras za vrijeme jučerašnjeg govora.


tsipras-70x100-webPodsjetimo, nakon nacističke invazije 1941. grčki borci pružili su žestoki otpor, no nisu uspjeli spriječiti nacističku Njemačku koja je iz grčke središnje banke izvukla kredit bez kamata u iznosu od 476 milijuna tadašnjih reichsmaraka. Taj potez u potpunosti je devastirao grčku ekonomiju. Tsipras sada traži da se taj novac Grčkoj vrati, a Grčka procjenjuje iznos na 11 milijardi eura.

Uz to tu je i odšteta za razaranje infrastrukture i okupaciju, tako da ukupan iznos koji Grčka sada traži od Njemačke iznosi oko 162 milijarde eura, što je otprilike pola ukupnog grčkog duga koji iznosi 315 milijardi eura.

Njemačka poručuje kako ni ne pomišlja na bilo kakvo isplaćivanje odštete Grčkoj. “Gotovo 70 godina nakon Drugog svjetskog rata, pitanje odštete izgubilo je sav legitimitet”, ističe danas glasnogovornik njemačkog ministarstva financija, no Tsipras i nova grčka ljevičarska Vlada ne misle tako.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Jeruzalem je naša crvena linija

Objavljeno

na

Objavio

Foto: REUTERS

Čelnici muslimanskih zemalja koji su se okupili na summitu u Istanbulu priznali su u srijedu palestinsku državu i Istočni Jeruzalem za njezin glavni grad, objavila je turska agencija Anadolija.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Haaški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne sigornosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas priopćio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.  Iz odluke suca, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. prosinca, prenosi Beta.

U ponovljenom haaškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja. Tužitelji su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, suđenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana tjedno po tri sata. Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužitelji zahtjevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri. U podnesku raspravnom veću predsjedatelja Burtona Halla, tužitelji ocjenjuju da je dosadašnji raspored rada “neefikasan” i da “nepotrebno produžava proces”.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću, 13. lipnja, tužitelji su pred raspravno vijeće, na javnim sjednicama, izveli dvadesetak svjedoka, većinom o zločinima u Hrvatskoj.

Po optužnici, ta zlodjela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića, poput Crvenih beretki i Srpske dobrovoljačke garde koju je vodio Željko Ražnatović-Arkan. Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari