Connect with us

Politika

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska će članstvom u OECD-u dovršiti međunarodno pozicioniranje i dokazati da je prošla kroz duboku društveno-političku transformaciju, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman na panelu Europskog parlamenta o desetljeću hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Grlić Radman je na skupu „Desetljeće zasluženih prilika i izazovi koji dolaze” govorio kako je Hrvatska „itekako zaslužila i ispunila” niz prilika koje nudi Europska unija te da se može pohvaliti rezultatima.

Hrvatski BDP je zahvaljujući europskim fondovima danas veći za pet posto te je dosegao 73 posto prosjeka EU-a, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Sada joj preostaje samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja 38 „najrazvijenijih država svijeta”.

Time će Hrvatska „dovršiti pozicioniranje na međunarodnoj sceni” i „dokazati kako je prošla kroz duboku društveno-političku i gospodarsku transformaciju”.

Pregovori o hrvatskom članstvu su u tijeku, Grlić Radman je ranije rekao da ona u njima stoji „jako dobro”, a u ponedjeljak ponovio prognozu da će članica postati 2026. godine.

Ministar je rekao kako je Hrvatska u EU unijela svoja „znanja, ljudske potencijale i svoj specifičan srednjoeuropski i mediteranski identitet, kao i snažne veze s jugoistočnom Europom”.

Hrvatska je prepoznata kao najveći zagovornik europskog puta te regije, a zbog LNG terminala prepoznata i kao regionalno energetsko čvorište, nastavio je ministar, pa naglasio kako hrvatsko gospodarstvo raste 11 kvartala zaredom i da je u trećem ove godine imala najveći rast među državama članicama.

„Ključno je iznova podsjećati na važnost i vrijednost članstva u Europskoj uniji”, koja je „zajednica i projekt mira, vladavine prava i demokratskih vrijednosti”, rekao je šef diplomacije.

„Prednosti članstva treba još češće i kvalitetnije komunicirati, a o zajedničkim izazovima iskreno razgovarati te tražiti rješenja”, zaključio je Grlić Radman u uvodu konferenciji na kojoj će se održati dva panela, o članstvu u šengenskom prostoru i eurozoni.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas