Connect with us

Geopolitika

Grlić Radman: EU treba pojačati svoju geopolitičku ulogu

Objavljeno

on

Europska unija mora pojačati svoju geopolitičku ulogu, preuzeti odgovornost za svoju sigurnost i pružati sigurnost drugima, posebice u svom susjedstvu, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Danas ćemo razgovarati o tome kako pojačati geopolitičku ulogu i stratešku otpornost EU-a. Koronakriza nam je pokazala koliko smo uzajamno ovisni jedni o drugima i stoga EU mora biti u stanju preuzeti odgovornost za svoju sigurnost i pružati sigurnost drugima, posebice u našem susjedstvu”, izjavio je ministar Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Ministri će na svom redovitom mjesečnom sastanku razgovarati o geopolitičkim utjecajima novih tehnologija na sigurnost i obranu, uključujući kibernetičku sigurnost.

Na dnevnom redu također će vjerojatno biti rasprave o mogućnostima i izazovima Europske unije u globalnoj utrci za novim tehnologijama, mogućim sljedećim koracima Unije na ovom području i njezinom odnosu prema globalnim partnerima i trećim zemljama.

Prije početka sastanka ministri država članica EU-a imali su radni doručak s egipatskim šefom diplomacije Samehom Šukrijem, a tijekom dana predviđen je i sastanak s novim izraelskim ministrom vanjskih poslova Jairom Lapidom.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari