Connect with us

Politika

Grlić Radman: Inicijativa triju mora je od ‘iznimnog značaja’ za Hrvatsku

Objavljeno

-

Foto: Hina

Inicijativa triju mora “od iznimnog je značaja” za Hrvatsku, poručio je u Rijadu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na konferenciji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o globalnoj suradnji, rastu i energetici za razvoj u Rijadu, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Inicijativa je dokaz naše zajedničke vizije naprednije i međusobno povezane Europe. Inicijativa triju mora, kao platforma koja okuplja gotovo pola država-članica EU-a, a kojoj su strateški partneri SAD, Njemačka, Europska komisija i od ove godine Japan, od iznimnog je značaja za RH budući da se trećina naše ukupne trgovine odnosi na države Inicijative. Hrvatska tu koristi svoj geostrateški položaj, te je danas jedna od energetski najvažnijih, ako ne i najvažnija zemlja srednje Europe koja uvelike pridonosi europskoj energetskoj sigurnosti”, istaknuo je Grlić Radman na panelu o globalnom razvoju, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Grlić Radman sudjelovao je na konferenciji Svjetskog gospodarskog foruma 28. i 29. travnja. Na sastanku je sudjelovalo više od 700 predstavnika iz javnog i privatnog sektora.

Na spomenutom panelu je Grlić Radman ukazao na potrebu zajedničkog pristupa stvaranju pouzdanih globalnih partnerstava i saveza kako postojeći sukobi ne bi postali zamrznuti ili ozbiljniji.

“Hrvatska ima relevantno iskustvo u tom smislu, suočena s ratom 90-ih godina i prošla kroz poslijeratni oporavak. Podijelili smo svoje najbolje prakse i iskustva s brojnim zemljama koje se suočavaju sa sličnim poteškoćama. No, rješenja za njih ne mogu biti univerzalna, već moraju biti prilagođena lokalnim kontekstima i prioritetima”, rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije ukazao je i na važnost reforme multilateralizma kako bi on postao učinkovitiji.

“Hrvatska je tome u potpunosti predana, u čemu središnju ulogu vidi u Ujedinjenim narodima. Bez obzira na trenutne izazove, vjerujemo da potencijal za globalnu suradnju nikada nije bio veći i da će to Summit budućnosti u rujnu i dokazati te nam biti putokaz u ovim izazovnim vremenima”, kazao je Grlić Radman.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas