Pratite nas

Hrvatska

Grlić Radman: Jugoistok Europe ne smije ostati ‘crna rupa’ usred europskog kontinenta

Objavljeno

na

Foto: MORH / M. Čobanović

Hrvatska će tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a pomagati susjednim zemljama na europskom putu jer je sigurnost i stabilnost regije važna ne samo za RH nego i za cijelu Europu, poručili su u utorak u Osijeku ministri vanjskih poslova i obrane.

Na predstavljanju četvrtoga stupa prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije – “Europa koja je utjecajna” – ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da će Hrvatska osobiti naglasak staviti na jačanje uloge EU-a u svome neposrednom susjedstvu zbog mira, stabilnosti i sigurnosti.

Prioritete predsjedanja predstavljali su danas u Osijeku ministri vanjskih poslova i obrane, Grlić Radman i Damir Krstičević.

“Dakako da ćemo našim susjedima na tome putu pomoći, ali se moraju poštovati kriteriji, poput vladavine prava, smanjenja politčkog utjecaja na pravosuđe i borbe protiv korupcije. Te zemlje se moraju posvetiti reformskom demokratskom procesu, ako žele ući u EU”, rekao je Grlić Radman.

“Sigurnost i stabilnost u našem neposrednom susjedstvu od ključne je važnosti ne samo za nas, već i za cijelu Europu. Stoga nam je cilj vratiti ovo područje u fokus Unije, ukazati na nove oblike prijetnji, s kojima se zemlje jugoistočne Europe suočavaju, i pružiti im odgovarajuću potporu”, poručio je ministar Krstičević.

Grlić Radman je naglasio da “jugoistok Europe ne smije ostati ‘crna rupa’ usred europskog kontinenta”.

On je istaknuo kako će velika pozornost tijekom predsjedanja biti posvećena jačanju transatlantskih odnosa, jer u okviru NATO saveza ne smije doći do jaza između EU i SAD-a. Također je rekao da će se, među ostalaim, raditi i na daljnjem povezivanje EU i Latinske Amerike, što je za RH posebice važno jer u tim zemljama živi brojno hrvatsko iseljeništvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je prvi prioritet, koji predlaže Ministarstvo, provedba obrambenih inicijativa EU, gdje će se “naglasak staviti na stalno strukturiranu suradnju, putem koje države članice jačaju europske obrambene sposobnosti, ulaganjem u obranu i kroz zajedničke projekte”.

Drugi prioritet je jačanje suradnje EU i NATO-a, koji moraju djelovati komplementarno, bez dupliciranja, kako bi mogli odgovoriti na nove sigurnosne izazove, dodao je.

Kao treći prioritet Krstičević je naveo jačanje industrijsko-istraživačke dimenzije, pa će Hrvatska staviti naglasak na jačanje konkurentnosti obrambene industrije, dok se četvrti odnosi se na jačanje napora EU na području jugoistočne Europe u domeni obrane i sigurnosti. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Damir Krstičević: Tvrtka ‘Đuro Đaković’ je bitna za Ministarstvo obrane

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak kako je slavonskobrodska tvrtka “Đuro Đaković” bitna i važna za to ministarstvo, a vjeruje da projekti na kojima tvrtka radi imaju perspektivu.

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Slavonskom Brodu Krstičević je izjavio novinarima kako je “Đuro Đaković” za Ministarstvo obrane uvijek važna tvrtka.

Oni su proizveli vozilo “Patria” za Hrvatsku vojsku i jako su bitni za njihovo održavanje, a u perspektivi će sigurno trebati dodatni dio tih vozila, rekao je. Kao dodatne projekte tvrtke istaknuo je program vezan za modernizaciju tenkova M-84 te projekt opremanja i modernizacije američkih oklopnih vozila “Bradley“.

“Radimo skupa s Vladom SAD-a, kako bi se oni u perspektivi dopremili u ‘Đuro Đaković’, koji bi u prvom dijelu radio njihovo osvježenje, a onda kasnije modernizaciju, remont i prelazak s analogne na digitalnu tehnologiju”, rekao je ministar Krstičević.

Ocijenio je kako su to sve projekti koji imaju perspektivu, te da se nada da će ih “Đuro Đaković” moći realizirati.

“Đuro Đaković, je za nas bitan, za tenkove, “Patrie” ili sutra “Bradleye. To su sve programi koji su vezani za Hrvatsku vojsku. Đuro Đaković to zna raditi i vjerujem da će u perspektivi isto raditi za nas, poručio je Krstičević. (Hina)

Jan Ivanjek – Vojna analiza Hrvatske nabavke BOV Bradley i naoružavanja BOV Patria

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Premijer Plenković: Pružili smo ruku Đuri Đakoviću koji ima veliku tradiciju

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je posjetio tvrtku Đuro Đaković, a tom je prigodom potpisan i ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupno 300 milijuna kuna za koje je Vlada dala državno jamstvo.

“Cilj današnjeg posjeta Đuri Đaković je vezan uz nedavnu odluku Vlade o jamstvu u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Prigodom našeg posjeta je potpisan i ugovor s HPB o prvih 150 milijuna kuna, koji služe za revitalizaciju poslovanja i podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića”, izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka s čelništvom Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom, te dužnosnicima grada i županije.

Na sastanku su bili i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, te ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar državne imovine Mario Banožić.

Vlada je na sjednici prošli tjedan donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Premijer je istaknuo kako smatraju da je Đuro Đaković, u ekonomskom pogledu, jedna od uporišnih točaka i Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije. Dodaje kako Đuri Đakoviću, koji ima oko 860 zaposlenika, gravitiraju ne samo ljudi iz Brodsko-posavske, već i Požeško-slavonske pa i Osječko-baranjske županije.

‘Pružili ruku Đuri Đakoviću’

“Time smo pružili ruku Đuri Đakoviću koji ima veliku tradiciju. Želimo da se nastavi ovako kvalitetna proizvodnja vagona s naručiteljima iz država zapadne Europe te ovaj posebni dio, koji se odnosi na vojni program. Tu će, u godinama koje su pred nama, i Ministarstvo obrane biti jedan od važnih naručitelja poslova u Đuri Đakoviću”, rekao je Plenković, koji je obišao i proizvodnu halu Đuro Đaković Specijalna vozila.

Upitan kakva su jamstva da će nova uprava Đuro Đaković grupe funkcionirati, premijer je odgovorio kako je zbog toga nova uprava tu te da imaju povjerenja u predsjednika Uprave Hrvoja Kekeza.

“Očekujemo da se pristupi restrukturiranje, pronalaženje pravog strateškog partnera, koji će omogućiti da poslovanje Đure Đakovića bude uspješno i u konačnici na tržišnim osnovama…. Mi sada okrećemo novu stranicu”, poručio je premijer Plenković.

Počekom ove godine za novog predsjednika Uprave Đuro Đaković grupe imenovan je Hrvoje Kekez, i to na mandat od šest mjeseci, do 7. srpnja 2020. godine.

Inače, bivši predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović je 30. listopada prošle godine podnio ostavku. Tvrtka je nakon toga funkcionirala pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca, koji je početkom ovoga tjedna, 21. siječnja podnio ostavku, koja stupa na snagu 31. siječnja.

Kako je najavljeno nakon današnjeg sastanak premijera s čelnicima tvrtke, radnici Đure Đakovića plaće bi trebali dobiti idući tjedan.

Plenković je pritom ponovio da je Vlada osigurala plaće za proteklo razdoblje te da je, sukladno najavama ministra gospodarstva Darka Horvata te dogovoru s čelnicima tvrtke krajem prošle godine, sada potpisan i prvi ugovor o kreditu koji je pokriven državnim jamstvom.

O Kujnudžiću: ‘On mora sve to pojasniti’

Premijer Plenković bio je vrlo suzdržan u odgovorima na novinarska pitanja u vezi ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegovoj kupnji kuća.

“Primio sam na znanje informacije koje mi je dao. On mora sve to pojasniti. U ovom trenutku nemam što za dodati”, rekao je Plenković na upite o današnjem razgovoru s Kujundžićem.

Ponovio je da sam ministar Kujundžić treba pojasniti nove detalje koji izlaze u javnost oko kupnje.

Kujundžić je danas nakon sjednice Vlade rekao kako je razgovarao s premijerom o kupnji svojih kuća, o čemu su pisali mediji proteklih dana, te da nije bilo govora o njegovoj ostavci. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari