Connect with us

Vijesti

Grlić Radman: Napadi na povratnike obeshrabruju povratak Hrvata u BiH

Objavljeno

-

Hina

Hrvatska želi potaknuti Hrvate na povratak u Bosnu i Hercegovinu no nasilje kao u slučaju Marka Mišića koje je završilo smrću demotiviraju takve pokušaje, rekao je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji će o tome razgovarati za posjeta Sarajevu.

Umro hrvatski povratnik koji je pretučen u entitetu RS

U izjavi novinarima ponovio je da Zagreb “snažno osuđuje” nasilje koje je završilo smrću hrvatskog povratnika Marka Mišića u Republiku Srpsku i pozvao nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, posebno u RS-u, da istraže sve okolnosti i najoštrije kazne počinitelje.

“Ovakvi primjeri demotiviraju pokušaje povratka Hrvata iz Bosne i Hercegovine” u njihove domove, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje može li potvrditi da je Mišić pretučen na smrt upravo zbog nacionalne netrpeljivosti, ministar je odgovorio: “Bilo je i ranije takvih slučajeva”, te je pritom spomenuo obitelj Šimić.

“Dosta govori sama činjenica da je prije rata u entitetu Republike Srpske bilo oko 200.000 Hrvata, a danas ih nema ni deset posto, a na području Dervente bilo je 22.000 Hrvata i od tog broja vratilo se samo dva posto”, rekao je.

Hrvatskog povratnika Marka Mišića teško su pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada pošto je pokušao spriječiti krađu drva.

“Dobra je vijest da je policija reagirala i uhitila dvojicu počinitelja”, smatra Grlić Radman. “Očekujemo najoštrije kazne za te počinitelje”, naglasio je.

Odgovornost je na vlastima kako entitetskima tako i središnjima da zaštite Hrvate povratnika o čemu Grlić Radman planira razgovarati za posjeta Sarajevu 24. studenoga, najavio je.

Odredbe Daytonskog i Pariškog sporazuma jamče siguran povratak svih izbjeglica, podsjetio je.

U Sarajevu će službeni Zagreb podržati otvaranje pristupnih pregovora BiH i EU, rekao je Radman i najavio da će Hrvatska ponuditi snažnu ekspertizu.

Ministar je ponovio da će Hrvatska biti domaćin mini samita nekoliko europskih čelnika koji će razgovarati o novom Strateškom programu EU-a, o proširenju i migracijama na kojem će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, talijanska premijerka Giorgia Meloni, malteški šef vlade Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Ponovio je i objavu premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska odobrila novu humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze vrijednu milijun eura, koja je nastavak ranije odobrenih 250.000 eura.

Grlić Radman već posjetio Izrael i Jordan, a u četvrtak je najavio da planira uskoro posjetiti i Egipat.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas