Connect with us

Iz Svijeta

Grlić Radman o Hrvatima u Afganistanu: ‘Još 13 ih je tamo’

Objavljeno

on

Evakuirano je osmero hrvatskih državljana iz Afganistana, a povratak ostalih očekuje se danas i idućih dana, priopćio je MVEP u ponedjeljak.

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba objavio je u ponedjeljak da je ukrajinskim zrakoplovom osiguran povratak državljana Ukrajine, Nizozemske, Hrvatske, Bjelorusije, Afganistana, ali nije naveo broj putnika na letu.

MVEP je potvrdio da je ukrajinski zrakoplov evakuirao jednog Hrvata.

“MVEP koristi prigodu zahvaliti ukrajinskim vlastima, koje su omogućile povratak hrvatskog državljana, kao i EU i međunarodnim partnerima koji pomažu pri repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Afganistana”, navodi se u priopćenju.

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija.

Povratak preostalih hrvatskih državljana očekuje se danas i idućih dana, najavio je MVEP.

MVEP putem sustava Europske službe za vanjsko djelovanje razmjenjuje informacije s drugim članicama EU-a, dok diplomatsko-konzularna predstavništva RH, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, “pružaju sve potrebne informacije i pomoć pri povratku hrvatskih državljana svojim kućama”, dodaju u priopćenju.

Talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuiraju tisuće svojih građana.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije.

Ministarstvo je u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima na terenu te u suradnji sa zemljama partnerima prati i koordinira odlazak ostalih hrvatskih državljana, koji se očekuje tijekom ponedjeljka i sljedećih dana.

Putem sustava Europske službe za vanjsko djelovanje razmjenjuje informacije s drugim državama članicama EU kako bi se osigurao koordinirani pristup u pružanju konzularne pomoći hrvatskim i drugim građanima EU.

Kako je rekao, u kontaktu su s poslodavcima koji zapošljavaju Hrvate. “Oni su se obvezali izvršiti evakuaciju. Mi smo se angažirali kako bi ta evakuacija bila što brža i kako bi znali koliko je točno naših ljudi tamo”, rekao je Grlić Radman.

“Talibani su ušli u grad. Oni govore o tome kako žele osigurati mir i legitimitet vlasti”, dodao je i rekao da će druge zemlje pristupiti osiguravanju mira.

“Ljudska prava se moraju poštivati”, istaknuo je Grlić Radman.

“U Afganistanu je 26 hrvatskih državljana, 22 ih je evakuirano”, rekao je Grlić Radman i dodao da ih ima koji su u tranzitu.

“13 ih je tamo, trebali bi biti evakuirani tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana”, dodao je Grlić Radman. (Hina/Dnevnik.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR