Connect with us

Politika

Grlić Radman o izjavi Kavazovića: Oružje donosi zlo, vidimo to u Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je u ponedjeljak kako ga je začudio istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji je rekao kako će Bošnjaci oružjem braniti institucije BiH, te da oružje donosi samo zlo što je pokazala ruska agresija na Ukrajinu.

“Začudio me taj narativ, ali ne bismo smjeli iskazati nikakvu zabrinutost, jer BiH ne prijeti nikakva opasnost. Oružje samo donosi zlo, a to vidimo na ruskoj agresiji na Ukrajinu”, rekao je Grlić Radman u Vitezu.

Hrvatski šef diplomacije je komentirao novinarski upit oko istupa poglavara Islamske zajednice koji je gostujući na Muslimanskoj televiziji Igman (MTV) protekloga vikenda rekao da je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebice je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti institucije države oružjem.

Taj su istup tijekom dana kritizirali i iz Izaslanstva EU u BiH, američkog veleposlanstva, te Ureda visokog međunarodnog predstavnika. Ocijenili su da se institucije ne brane oružjem, a američko veleposlanstvo je pozvalo dužnosnike u BiH da se “ne kockaju s mirom po drugi put”.

Ministar Grlić Radman je dodao kako se visoki dužnosnici u BiH trebaju suzdržati od teških riječi citirajući izreku da je bolje ostati  “gospodar neizgovorene riječi nego rob izgovorene”.

Odbio je prigovore da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja u BiH.

“Odbijam takvu ocjenu ili procjenu. Hrvatska se nikada nije miješala niti se želi miješati. Mi problematiziramo položaj Hrvata u BiH ako je zanemaren i ako je izborni zakon diskriminatoran. Hrvati u BiH moraju imati sva prava kao i svi građani”, rekao je.

Pri tome je ocijenio kako Hrvati nemaju svog legitimnog političkog predstavnika u Predsjedništvu BiH budući da je izabran glasovima bošnjačkih birača.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Vitezu u ponedjeljak sudjeluje na predstavljanju knjige “Diplomatska oluja” nekadašnjeg šefa hrvatske diplomacije Mate Granića. (Hina)

Reis Islamske zajednice Kavazović na udaru kritika da prijeti ratom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari