Connect with us

Magazin

Grlić Radman o vizama za SAD: Pozitivna odluka u narednim mjesecima

Objavljeno

-

U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Govorio je o odnosima Sjedinjenih država i Hrvatske uoči posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea našoj zemlji, ukidanju viza i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o odnosima prema Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem te među ostalima i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Donosi li i odluku Washingtona o ukidanju viza za hrvatske državljane?

– Za ostvaranje ovoga cilja puno smo toga napravili. Važno je biti ispod 3% odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize, ističe Grlić Radman ističući da u Europskoj uniji osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske te Rumunjske.

Kada Pompeo bude u petak, Grlić Radman očekuje načelnu i afirmativnu objavu oko ukidanja viza.

– O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku Američkog veleposlanstva, mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku, dodaje.

Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

– Na Vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija. To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati.

Grlić Radman dodaje da je SAD Hrvatskoj važan partner te da “osim europske njegujemo i transatlantsku suradnju”.

Jedno od glavnih pitanja jest i pitanje kupovine borbenih zrakoplova F-16, a za koje Amerikanci snažno lobiraju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari