Connect with us

BiH

Grlić Radman očekuje ubrzavanje europskog puta BiH i konstrukivan odnos političara

Objavljeno

-

foto HINA

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izrazio je u nedjelju očekivanje da će Bosna i Hercegovina do kraja godine ubrzati europski put, a čelnik Republike Srpske Milorad Dodik i drugi politički akteri pridonijeti političkoj stabilnosti zemlje.

Grlić Radman u Livnu se susreo s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i s njom razgovarao o provedbi reformi koje bi omogućile nastavak integracijskoga procesa s EU.

“Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju europski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH. U tome će imati punu potporu Vlade RH”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova RH za lokalne medije.

Na nedavnoj zajedničkoj sjednici dviju vlada dogovoren je i okvir suradnje tijekom europskog puta BiH, dodao je.

Neizostavni dio reformi na putu prema EU jest izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena ‘kako bi Hrvati napokon na svim razinama vlasti imali svog legitimnog političkog predstavnika, a što im jamče mirovni sporazumi Washingtonski i Daytonsko-pariški te Ustav BiH‘, rekao je.

Grlić Radman je objasnio da to podrazumijeva uklanjanje svih diskriminacija unutar izbornog procesa sukladno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić te Europskog suda za ljudska prava po nekoliko presuda od kojih je najpoznatija Sejdić-Finci.

Na upit o podizanju optužnice protiv čelnika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova negiranja visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske je izjavio da od njega očekuje konstruktivan odnos prema institucijama BiH.

”Očekujemo od svih političkih aktera da pridonose političkoj stabilnosti i funkcionalnosti BiH s obzirom na iznimno teške geopolitičke prilike koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Tijekom dana ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se s predstavnicima malobrojne hrvatske zajednice u Bugojnu koje je predvodio Miroslav Zelić, predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari