Connect with us

Politika

Radman poručio Matuli: Kao bivši član Komunističke partije ne biste sjedili u Budestagu kao u Saboru

Objavljeno

-

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o Vladinu amandmanu na prijedlog odluke o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru te o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019.

Vladinim amandmanom predlaže se stupanje odluke na snagu 1. veljače 2021.

Većina saborskih zastupnika podržala je u četvrtak proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa (IGP), no Hrvoje Zekanović tvrdi da je to jedna od najvećih prevara, što je odbacio ministar Grlić Radman ističući da je to doprinos interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadrana.

Radi o jednoj od najvećih prevara i obmana, jednoj od najjadnijoj odluci hrvatske politike ikada, najsramotnijoj jer smo opet pognuli glavu i postali sluge bruxelleskih vladara, ocijenio je Zekanović (HRAST)u raspravi o Vladinom amandmanu na odluku o proglašenju IGP-a kojim bi ona stupila na snagu 1. veljače.

Tvrdi da se proglašenjem IGP-a na ovaj način apsolutno ništa ne mijenja jer će talijanske koče i dalje rovati hrvatsko podmorje, a to što će hrvatske koče moći ribariti na talijanskom dijelu IGP-a, mazanje je očiju javnosti jer Hrvatska takvih koča nema.

Smatra da Hrvatska nikada ne bi proglasila IGP da to Talijanima nije bilo potrebno kako bi se zaštitili od Tunižana u Sredozemnom moru.

Imate mogućnost tražiti od Europske komisije potpunu zaštitu IGP-a s kojim bi onda Hrvatska imala itekakav benefit. Nažalost, to nije u interesu pokorničke politike Andreja Plenkovića u kontekstu Bruxellesa, zaključio je Zekanović.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman odgovorio mu je da to nije mazanje očiju javnosti, nego doprinos interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadrana.

To nije mazanje očiju javnosti. Hrvatska diplomacija i ova Vlada slijedi načelo političkih interesa Hrvatske, svaka država ima pravo na proglašenje IGP-a , to činimo sada zajedno kako bi dvije obalne države, Italija i Hrvatska, unaprijedile kompletnu zaštitu na Jadranskom moru, odgovorio je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman koji je amandman predstavio zastupnicima.

Ističe da se proglašenjem IGP-a želi pridonijeti interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadranskoga mora te da je to velik uspjeh hrvatske diplomacije.

Zastupnicima Stephenu Nikoli Bartulici (DP) i Vilimu Matuli (Možemo), koji drže da je odluka o proglašenu IGP-a zakašnjela i dodvoravanje, ministar Radman odgovorio je kako svaka odluka traži pamet i razbor te vrijeme i proceduru.

Odvažnost se pokazuje svojim ostankom u Ministarstvu vanjskih poslova a ne odlaskom”, poručio je Bartulici.

Matuli je kazao da kao bivši član Komunističke partije danas ne bi bio u Bundestagu, a on je evo u Hrvatskom saboru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari