Connect with us

Politika

Grlić Radman: Prijedlog rezolucije o BiH u Bundestagu ne pridonosi stabilnosti

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je naglasio kako prijedlog deklaracije o BiH koju su pripremili zastupnici vladajuće njemačke koalicije „ne šalje dobre poruke“.

Prijedlog deklaracije koju su sačinili zastupnici vladajuće Semafor koalicije prošli je tjedan upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga, a ona bi trebala biti usvojena ovaj ili idući mjesec.

U rezoluciji se podupire europski put BiH, a za prijetnje suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju se vodeći srpski dužnosnik Milorad Dodik, ali i hrvatski Dragan Čović.

Grlić Radman je naglasio kako prijedlog rezolucije nije podržao cijeli Bundestag nego „jedna frakcija“ te da je pritom vidljiv „snažni bošnjački lobi“, samom činjenicom što u tom tijelu ima zastupnika bošnjačkog podrijetla.

„Ovime se ne postiže nikakav mir, nikakva stabilnost, niti se šalju dobre poruke, prije svega zemljama zapadnog Balkana“, rekao je ministar, istaknuvši da je stabilna BiH i u interesu Njemačke.

Čović pisao Bundestagu: deklaracija u funkciji bošnjačke dominacije nad Hrvatima

Grlić Radman je rekao da su on i premijer Andrej Plenković prošli tjedan „imali jako dobar razgovor“ s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom te da su „jako dugo razgovarali o BiH i višenacionalnoj prirodi te zemlje. Naglasio je kako Hrvatska i dalje ostaje najbolji poznavatelj sebi susjedne zemlje i najveći zagovaratelj njezine integracije u EU.

Za Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH kojemu je SAD uveo sankcije, ministar je rekao da je „častan, politički odgovoran čovjek“ koji voli svoju domovinu i zagovara poštivanje Daytonsko-pariškog sporazuma. (Hina)

Bošnjački lobisti ruše Dayton i BiH u njemačkom Bundestagu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari