Connect with us

Politika

Grlić Radman: Rezolucija UN-a o primirju u Gazi politički važna iako neobvezujuća

Objavljeno

-

Foto: Hina

Rezolucija koja poziva na primirje u Gazi, usvojena u srijedu u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, ima političku težinu iako je neobvezujuća, rekao je šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon što je Hrvatska glasala za taj dokument.

Za rezoluciju je glasalo 153 država, protiv je bilo deset, a suzdržanih njih 23. Hrvatska je u listopadu glasala protiv rezolucije koja je pozivala na primirje jer, prema riječima premijera Andreja Plenkovića, u njoj nije spomenut Hamas.

Ni u rezoluciji usvojenoj u srijedu ne spominje se palestinska militantna skupina, no ona je mnogo kraća i jednostavnija, pa ne spominje ni sigurnosnu situaciju na Zapadnoj obali, niti Izrael kao okupatorsku silu koja „ilegalno” vojno djeluje. Hrvatska ju je ovaj put podržala.

MVEP je priopćio kako ju je podržao jer je riječ o isključivo humanitarnoj rezoluciji koja je lišena političkih ocjena i odnosi se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi.

To je „sasvim drugačija rezolucija nego one što su bile ranije”, rekao je u srijedu Grlić Radman, dodavši da su sadržavale „političke elemente” dok je ona u srijedu „depolitizirana”.

Ranije rezolucije bile su „političke”, a ova je fokusirana „isključivo na humanitarni aspekt, znači na zaustavljanje stradanja civila, kako izraelskih, tako i palestinskih”.

Ministar je rekao kako je na Vijeću za vanjske poslove izražena zabrinutost zbog civilnih žrtava u tom sukobu na Bliskom istoku, „osobito najranjivijih skupina, žena i djece”.

Rezolucije Opće skupštine su neobvezujuće, za razlike od onih u Vijeću sigurnosti. Sjedinjene Države u petak su u tom tijelu kao stalna članica stavile veto na rezoluciju kojom se traži hitni humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Grlić Radman je u srijedu rekao da bez obzira na to što je neobvezujuća, rezolucija izglasana u srijedu „ima političku težinu s obzirom na zemlje koje su glasovale”. Za kratku rezoluciju glasale su zemlje poput Francuske, Indije, Japana, Belgije, Australije, Španjolske i Švedske. Usprotivile su joj se Izrael, SAD i niz manjih država, a od europskih samo Austrija i Češka, iako je dio njih bio suzdržan, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Njemačke.

Ministar je u svojoj izjavi za medije govorio i o odlasku ministra gospodarstva Davora Filipovića nakon što je otkriven skandal njegovog savjetnika koji je navodno izvlačio novac iz ministarstva.

Grlić Radman je rekao da je siguran da se takve stvari ne događaju u MVEP-u gdje su „svako trošenje novca i svaki izdatak transparentni” te se „svaki tok novca zna”.

Što se tiče odlaska ministra, šef diplomacije je rekao da je „tako svugdje, ministri se mijenjaju” te kako se rad ove vlade treba gledati kroz njezina postignuća. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas