Connect with us

Vijesti

Grlić Radman s predstavnicima hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman susreo se u utorak u Tivtu s predstavnicima ovdašnjih Hrvata, predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem i zastupnikom u parlamentu Crne Gore i predsjednikom HGI-a Adrijanom Vuksanovićem.

“Dolazimo s porukom cijele vlade o potpori Hrvatima u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, kako politički tako i financijski kao i u svakom drugom obliku, da se Hrvati osjećaju sigurno i ostvaruju sva ona građanska prava. Razgovarali smo o ovdašnjem Domu kulture koji su sagradili Hrvati Boke davne 1922. godine, to je njihovo vlasništvo, i tu smo razgovarali o tome da ga treba vratiti u vlasništvo da bi raspolagali s njime kao vlasnici a ne kao korisnici. Mi smo spremni financijski pomoći dalju obnovu doma“, kazao je Grlić Radman.

On je istakao da je Hrvatska ostvarila sve vanjskopolitičke ciljeve i može biti uzor svim zemljama zapadnog Balkana, te izrazio podršku Crnoj Gori na euroatlanskim integracijama.

„Mi smo zapostavili otvorena pitanja kako bismo jačali stabilnost Crne Gore i njezinih institucija. Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, ne bi zatvorila zadnje osmo poglavlje u pregovorima s EU-om, ali i očekujemo i poštivanje s crnogorske strane. Ulazak Crne Gore u EU ipak ide preko susjede koja je iskreni zagovornik njene europske perspektive“, poručio je Grlić Radman.

On se zapitao kakvu Crna Gora ima povijesno političku vezu s rezolucijom o Jasenovcu koju bi trebala usvojiti skupština.

„Niti je povijesno opravdano, niti je politički logična i može imati štetu. Crna Gora bi se prije svega trebala suočiti s vlastitom poviješću, a ako je sklona rezolucijama onda bi trebalo donijeti rezoluciju o Božićnom ustanku u Crnoj Gori“, kazao je on.

Grlić Radman je poručio da nema zahlađenja političkih odnosa s Crnom Gorom, već da bi trebali dijeliti iste vrjednosti, mi smo ispružili prijateljsku ruku.

„Došao sam u posjet hrvatskoj zajednici, izrazio sam želju posjetiti i hrvatski školski brod Jadran, ali nismo dobili dostojan odgovor, tako da se taj posjet neće dogoditi“, kazao je Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Zvonimir Deković izrazio je nadu da će se pitanje statusa Doma kulture u Donjoj Lastvi trajno riješiti. „Postoje obećanja, RH je spremna investirati u ovaj Dom, pored obećanja status je isti od 2012. godine. Kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori želimo djelovati emancipatorski na crnogorsko društvo da nas prihvate kao ravnopravne građane ove države“, kazao je Deković.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Adrijan Vuksanović podsjetio je da danas sve češće možemo čuti poruke iz 90-tih godina.

„Mi smo oni koji čuvaju europski rudiment. Imamo stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalne samobitnosti i državnog digniteta. Snaga nije u broju već u lojalnosti“, kazao je Vuksanović.

Tokom dana ministar Grlić Radman je s domaćinima posjetio otočić Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas