Connect with us

Politika

Grlić Radman: Srbija umjesto suradnje bira hladnoratovsku retoriku

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u petak Srbiji da ne bi trebala izbjegavati suradnju i posezati za “hladnoratovskim” metodama međudržavnih odnosa ukoliko želi ubrzati svoj put ka Europskoj uniji i graditi regionalnu stabilnost.

Tijekom posjeta Sarajevu Grlić Radman je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako je za žaljenje to što je Srbija posegnula za protjerivanjem prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnajdera, tim prije što nikakvi razlozi za to u takvoj odluci nisu navedeni.

“Žao mi je da je to tako”, kazao je Grlić Radman dodajući kako je Hrvatska u takvoj situaciji posegnula za recipročnom mjerom protjeravši savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu Petra Novakovića.

Šef hrvatske diplomacije kazao je kako se ovakvim odlukama za kojima su posegnule vlasti u Beogradu ne grade dobrosusjedski odnosi, a ujedno šalje loša poruka kada je riječ o vrijednostima i kriterijima koje bi trebalo primijeniti na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

“Šteta je da je Srbija odabrala taj put, osobito kada želi postati članicom EU. Treba raditi na prijateljskim odnosima među zemljama zapadnog Balkana i promovirati regionalnu stabilnost”, kazao je Grlić Radman podsjećajući kako Hrvatska već dugo čeka odgovor Srbije na poziv za sastanke na kojima bi se rješavala konkretna pitanja iz domene bilateralnih odnosa.

“Ovo više podsjeća na hladnoratovsku retoriku”, kazao je Grlić Radman. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas