Connect with us

BiH

Grlić Radman: U BiH moguća kriza, neophodna izborna reforma

Objavljeno

on

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uputio je pismo dužnosnicima EU upozoravajući ih na moguću krizu u Bosni i Hercegovini u slučaju da se izbori u toj zemlji održe bez izbornih reformi.

U pismu, u koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, Radman je naglasio da se svi u EU slažu da je 2021. godina prilika, međutim, ističe da je to vrijeme “od suštinske važnosti”, budući da je 2022. – godina opštih izbora u BiH.

“Zabrinut sam da će se, ukoliko se ova prilika propusti, dogoditi velika politička kriza 2022. godine, koja će paralelno uspostaviti političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupan proces reformi”, upozorio je Radman u pismu koji je uputio visokom predstavniku EU za zajedničku spoljnu politiku Josepu Borrellu, europskom povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyiju, kao i visokom EU predstavniku za dijalog i ostala regionalna pitanja Miroslavu Lajčaku.

Šef hrvatske diplomatije ističe da je uspjeh nemoguć bez političke volje lidera Bosne i Hercegovine i njihove spremnosti da se ozbiljno angažuju. U ovom pismu, Grlić Radman smatra da će rješavanje otvorenih političkih pitanja omogućiti put ka održivijoj agendi reformi i vratiti Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU. S tim u vezi, on ističe neophodnost da izborne reforme obezbijede da se uklone svi oblici diskriminacije “na sustavan i trajan način”. “Pritom nikada ne bismo smjeli da izgubimo iz vida specifičnu istorijsku i političku pozadinu zemlje i njenu pravnu tradiciju”, mišljenja je Radman i navodi da je od najveće važnosti da se sprovedu osnovni principi, koji prema njemu obuhvataju legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda i nediskriminaciju svih građana u političkim institucijama.

“Ova dva principa ne isključuju jedno drugo. Naprotiv, oni se dopunjuju i međusobno potkrepljuju. U specifičnom i visoko osjetljivom okruženju Bosne i Hercegovine jedno je neodrživo bez drugog”, smatra Radman u pismu. Hrvatski ministar inostranih poslova podržava napore evropskih instrukcija u procesu izbornih reformi u BiH, ali zahteva “odlučnost i jasan fokus”.

S tim u vezi on je mišljenja da treba više podržavati specijalnog predstavnika EU u BiH, odnosno ambasadora Johanna Sattlera, koji je nedavno bio pod velikim pritiskom, kako smatra Radman, “onih koji žele da opstruiraju izbornu reformu i ne zaziru od klevetničkog jezika”. “To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku svoje podrške ambasadoru Sattleru”, smatra Gordan Grlić Radman.

Smatra da je neophodno ohrabriti dijalog među političkim liderima u BiH, te evropskim sagovornicima predlaže organizovanje češćih neformalnih susreta između EU i Bosne i Hercegovine na ministarskom nivou, prenosi Večernji List BiH.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari