GRMOJA: Kako je moguće da za zločine u Središnjoj Bosni nitko nije odgovarao, a protiv HVO-a se svakodnevno dižu optužnice!?

5

Povodom današnjeg uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, reagirao je i Nikola Grmoja ( MOST) na svom Facebook profilu. Grmoja je naveo kako primjećuje da se protiv HVO-a optužnice dižu svakodnevno, dok s druge strane protiv pripadnika Armije BiH optužnice isključivo dižu za niže rangirane vojnike:

Izražavam zabrinutost nakon vijesti o uhićenju desetorice časnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Neki od uhićenih časnika HVO-a, poput Đure Matuzovića, bili su i visoko rangirani časnici HV-a. Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja Orašja, od travnja 1992. do srpnja 1993. godine.

Nipošto se ne želim miješati u rad pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, međutim moram primijetiti da se protiv HVO-a optužnice dižu svakodnevno, dok protiv pripadnika Armije BiH one dolaze gotovo isključivo za niže rangirane vojnike. Njihovi pripadnici gotovo nikad nisu osuđeni za zapovjednu odgovornost, a ako jesu optužnice dolaze prekasno. Primjer toga je pokolj 41 civila i nenaoružanih osoba u Uzdolu, među kojima su i hrvatska djeca. Tek nakon 23 godine podignuta je optužnica protiv Envera Buze. S druge strane za zločine u Središnjoj Bosni, poput pokolja u Križančevom selu, Brajkovićima i drugim mjestima 1993. godine, nije podignuta nijedna optužnica, naveo je Grmoja.

Postavlja se pitanje uzima li se u obzir da su osumnjičeni zapovjednici HVO-a Posavine bili nositelji organizacije obrambenog rata u Bosanskoj Posavini. Na tom je području HVO kao i na području cijele BiH prvi organizirao obranu od srpskog agresora vojske JNA, kasnije VRS. Nadamo se da će pravosudne institucije Bosne i Hercegovine raditi časno i pošteno svoj posao te da ovo nije još jedna u nizu političkih optužnica kojom se HVO želi degradirati i proglasiti zločinačkom vojskom, zaključio je Grmoja.

facebook komentari

 • Maks

  Vidi Grmoje , kao da se polako popravlja ili je i to gluma?

 • Choo-choo Dampf

  Pa što ti nas pitaš ? Ja da mogu , ja znam što bi .

 • Tyrex Rex

  .Tko kome ovdje prodaje maglu. Nije cilj procesuirane zločina i krivaca već kriminalizacija vojnih formacija i naroda. Ovakve optužbe su pokušaji kriminalizacije Domovinskoga rata koji je vodio hrvatski narod u obrani sebe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Sve to je samo nastavak uvlakačke Alijine politike od 90-ih do sada. Alija je želio da promjeni svijest narodu a kao učitelja je odabrao Muhameda

 • EMINƎM

  Grmoja Stolac ti je bliže, pa ako smiješ uhvati se s kaplanom u koštac. Samo ti beeeeyi na f.b.ukvi.

 • EMINƎM

  U kilima se popravlja.? Kile.