Connect with us

Politika

Grmoja: Prije 19 dana smo predali potpise, a vladajući još nisu donijeli odluku tko će brojati

Objavljeno

-

Mostov Nikola Grmoja i HDZ-ov Damir Habijan javili su se iz Sabora u emisiju HTV-a “Studio 4” i govorili o Mostovim referendumskim inicijativama.

– Prije 19 dana smo predali potpise, a vladajući još nisu donijeli odluku tko će brojati. Ta se odluka treba donijeti dana. Vlada je na sebe preuzela odgovornost iako postoje utemeljene sumnje s obzirom na dva referenduma koja je ova Vlada ukrala da Vlada želi manipulirati s ovim potpisima. Te sumnje postaju još veće kada vidimo da Vlada ne želi odrediti rok u kojem će prebrojati te potpise. Sad kada Vlada to preuzme, oni sebi nisu zadali nikakav rok u kojem moraju to prebrojati i očiti je da Vlada želi loviti u mutnom i odugovlačiti proces, rekao je Grmoja.

Naglasio je kako su građani su jasno kroz ove dvije referendumske inicijative poručili da što hitnije žele raspisivanje referenduma jer u ove dvije godine ih nitko nije pitao što misle o upravljanju ovom krizom.

Damir Habijan je odgovorio kako Grmoja sam sebe demantira jer Vlada nigdje ne kasni.

– Kad je počelo prikupljanje potpisa za ove dvije referendumske inicijative, onda su iz Mosta u određenim trenucima govorili da su skupili 300 tisuća potpisa, onda su zadnji dan prikupljanja potpisa naveli kako imaju 400 tisuća potpisa. Jučer je član Mosta Miletić rekao u Saboru kako su na dnevnoj bazi dobivali točne podatke koliko potpisa imaju, rekao je Habijan.

Habijan se pita što su iz Mosta čekali mjesec dana s predajom potpisa.

– Da su potpise predali drugi dan kad su rekli da su prikupili 4000 potpisa, možda bi sad bili u toj fazi da se ti glasovi broje. Most je odugovlačio. Što su radili tih mjesec dana ako su znali da imaju 400 tisuća potpisa? Postoji sumnja da se ovdje možda radilo o nekim radnjama koje nisu dopuštene, rekao je.

Naglasio je kako bi bilo zanimljivo čuti što se tih mjesec dana radilo.

– Što se tiče samog postupka koji slijedi, jasna je procedura koja je bila dosad propisana, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je donio svoj zaključak i danas ćemo o njemu glasovati u Saboru. Vlada će odrediti tijelo koje će prebrojati potpise. Dobro je da ovim zaključkom je predviđeno da ove inicijative imaju pravo na svoje promatrače koji će biti prisutni prilikom prebrojavanja potpisa i sve će biti transparentno, rekao je Habijan.

Istaknuo je kako Vlada nije ukrala prijašnja dva referenduma.

– Vlada je pozivala predstavnike tih inicijativa da budu prisutni i da provjere te potpise za koje je utvrđeno da nisu važeći. Nitko se nije odazvao. Ovo je samo stav i demagogija koji slušamo još od studenog kad je počeo prijedlog za inicijativu i vidi se jedini Mostov motiv u cijeloj priči, a to je skupljanje jeftinih političkih poena na ovoj temi, naglasio je.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari