Connect with us

Reagiranja

GROZNO: RIJEČKI PISAC GLUŠČIĆ PODIŽE TRI PRSTA (Nova Država Hrvatija 2033)

Objavljeno

on

Sjetimo se. Prije više od godinu dana, pisano je o nekolicini Riječkih pisaca koji su objavili zajedničku zbirku kratkih priča pod naslovom NDH 2033 (Nova Država Hrvatija 2033.). Ti su autori: Igor BelešMladen BlaževićAlen BrabecHana DagostinGoran GluščićMajda JurićAlen KapidžićZoran KrušvarDavor Mandić, Eva RodićLea Stoiljković MedvedDajana ŠalinovićRobert VrbnjakCarmela Žmirić i Zoran Žmirić.

[ad id=”68099″]

Iako su javno svojom zbirkom pripovjedaka ismijavali i duboko uvrijedili sve Hrvatske osjećaje, nisu se javno ni ispričali ? Što mislite, kako se osjeća čovjek koji je zbog tih vrijednosti izgubio svoje udove i postao invalid? Kako se osjećaju ucviljene hrvatske majke koje su pohranile svoje sinove u zemlju, djeca koja su postala siročad? Kako se oni osjećaju čitajući ovakva štiva koja su u Hrvatskoj potpuno legalna. Ti se ljudi ismijavaju vjerskim vrijednostima i svemu što je nekome sveto. Ipak, kao ,,slobodni umjetnici ”prolaze. Ovo što smo pripremili u ovom štivu daleko je od toga te raskrinkava istinska, zvjerska lica jednoga od navedenih autora (Ako Bog da, s vremenom ćemo i ostale). Na početku, učinio bi se kao običan tinejdžer razočaran Hrvatskom, dječak u kojem se još uvijek bore svjetlost i tama, koji se samo traži, koji želi napisati kontroverznu pričicu i postati poznat. Dječak koji nije ni svjestan rata. Tako se netko možda mogao tješiti. Ipak, istina je izašla na vidjelo. Riječ je o Goranu Gluščiću koji je rodom iz Labina, a živi i studira u Rijeci na Sveučilišnom studiju informatike. Da otkrijemo njegovo pravo lice, tko je Goran Gluščić zapravo (jedan od autora NDH 2033) – najlakše će mo odgovoriti s tisuću riječi odjednom. Evo  fotografija:

glis1Vidite, isti ovaj čovjek živi koji živi, radi, studira i jede u Hrvatskoj, tu je domovinu ismijavao u djelu NDH 2033. Zar je ovo slučajno ? Naravno, dotični gospodin u našoj zemlji ( u kojoj vlada lijevica) može tvrditi kako su mu slučajno ispala ova tri prsta. Unatoč tome što je ovo bila javna naslovnica njegovog facebooh profila.

Također, na istom facebook profilu objavljuje karikaturu novčanice od 10 kn na kojoj se nalazi biskup Juraj Dobrila (Biskup koji se borio za hrvatski Jezik). Fotografija je javno objavljena i na njoj je vidljivo kako je vlastoručno išarana, al unatoč tome, pod vlašću SDP-a, on slobodno može tvrditi kako je takvu dobio u trgovini ili banci. U tom slučaju, vjerojatno bi je odmah vratio. Prilažemo fotografiju preuzetu s Glušćićeva facebook profila.

 g2I dalje će netko vjerovati da je slučajno?

Sada, da vidimo što to dotični gospodin piše u djelu ,,NDH 2033”.

Njegova priča ,,jehudiel” započinje riječima: ,,U početku bijaše tišina” , a završava riječju ,,Amen”. Zar je i ovo slučajno? Netko će tvrditi da ovo ipak nije izrugivanje na račun Evanđelja.

Sada, kopirati ćemo i dva izreska iz Gluščićeve priče ,,Jehudiel”

,, – Kome pripadaš? – upitao ga je prezbiter pa stavio prst na okidač pištolja. – Pripadam jedinom Bogu i hrvatskoj katoličkoj Crkvi – odgovorio mu je glasno i sigurno.

g3– To znači da si neprijatelj Sotone i nevjernika. Sada pripadaš nama – prezbiter je spustio pištolj i pružao mu ruku. – Ustani kao Jehudiel šesto pedeset i treći, ministrant devete divizije. Hvaljeni Isus, Marija i Hrvati– . – Vazda budimo – odvratio mu je i primio ponuđenu ruku. Prezbiter ga je povukao da ustane, a onda ga gurnuo iza sebe. – Dalje! – viknuo je i podigao pištolj. Jedan od ministranta stisnuo je jedva primjetnu tipku na zidu i time ponovno aktivirao zujanje cijevi. Kada su se začuli bolni krici, Jehudiel je napustio prostoriju i ušao u dugačak, prazan hodnik. Ruke je naslonio na svoje golo spolovilo i nastavio se kretati prema izlazu koji ga je vodio u njegov novi život. Bio je ponosan što je dobio čast služiti Bogu i Hrvatskoj. Za to je bio rođen i za to će umrijeti. Amen.”

Izrguguje li se ovdje gospodin Gluščić Hrvatskoj državi, izmišlja li novi ogranak katoličanstva (koje se u nekim drugim pričama naziva ,,Hrvatolik”, aludira li sve na to da mladi gospodin koji podiže tri prsta uspoređuje Hrvatsku s trećim Rajhom (ili NDH iz 1941.-1945) upravo onako kako je to činila veliko-srpska propoganda 90.-tih godina ili je i sve ovo slučajno? Čini li u ovoj priči sve Hrvatsko-katoličke vrijednosti ,,nasilnima”, a sve ostale ,,nenasilnima” ?

U ovom tekstu dotaknuli smo se samo jednog od autora, 23 godišnjaka-jednog od mlađih. Kakvi su zapravo ovi ostali privatno, nadajmo se da ćemo saznati i jednom objaviti.

Izlazi li sve gore navedeno iz svakog oblika demokracije( i lijeve i desne) i prelazi u granice radikalnog fašizma? Da li je riječ o otvorenom četništvu iza kriknke slobodno-umjetničkog izražavanja? Ili je ipak samo sloboda govora? Zaključite sami.

g4Prijeti li nam doista Nova Država Hrvatija ili je upravo ovakva država već ovdje-dok god postoje ovakvi autori . Ukoliko je tako, onda je ironično da su upravo oni fašisti, a ne Hrvati. Ti autori koji se ovakvim tekstom indirektno ismijavaju ratnoj siročadi, majkama koje su izgubile djecu u ratu, ratnim invalidima i svim hrvatskim vrijednostima čineći fašističke karikature od njih. Želi li time dotični gospodin (i ostali) reći da su naši branitelji ginuli za fašizam ? Ukoliko jesu, jedini fašizam za koji su poginuli je upravo ovaj koji dotični autor što podiže tri prsta izvodi (i ostali).

g5Potrebno je naglasiti kako je jedan od autora ,,NDH 2033” Zoran Krušvar, gospodin koji je objavio dječji roman ,,Zvijeri plišane”, jedan od prvih Hrvatskih romana s temom homoseksualizma u dječjoj literaturi”. Najbolje je pitanje: Krije li se iza djela NDH 2033. samo ismijavanje desnice ili mržnja prema svim vjerskim vrijednostima i Hrvatskoj domovini kao domovini (neovisno o lijevici ili desnici).

DODATAK: Kako bi stvari bile još groznije, ali realnije, potrebno je naglasiti kako gospodinu Goranu Gluščićiu tri prsta i karikatura novčanice od 10kn nisu jedini fetiši. Opipljiva mržnja prema Hrvatskoj (u djelu NDH 2033.) nadovezuje se s još jednim simbolom koji je srodan i gospodina Krušvaru i gospodinu Gluščiću (vjerojatno i ostalima). Prilažemo još nekoliko fotografija, javno objavljenih na facebook profilu Gorana Gluščića.

Na temelju fotografija, ostavljamo vas da zaključite sami radi li se o slobodnoj umjetnosti u djelu NDH (2033.) ili o nečemu puno gorem?

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari