Connect with us

Iz Svijeta

Grudnjakom protiv silovatelja

Published

on

U Indiji je sve više slučajeva silovanja i spolnog napastovanja. Zato jedna Indijka užurbano radi na svom izumu: grudnjaku koji ‘uzvraća udarac’ i napadača prži sa 3800 kilovolta.

Zastrašujući slučaj masovnog silovanja jedne studentice medicine u New Delhiju u prosincu 2012. je uzbudio čitavu Indiju. Posvuda je desetke tisuća ljudi prosvjedovalo protiv takvih zločina i kao čin podrške žrtvi. U međuvremenu su kazne za takve zločine u Indiji drastično pooštrene, ali tamošnje žene još uvijek žive opasno.

Sve je to potaklo 22-godišnju studenticu strojarstva Manishu Mohan (na naslovnoj fotografiji) na izum koji bi ženama pružio više sigurnosti: grudnjak koji može zadati elektrošok napadaču. Zajedno s dvije kolegice je proizvela čitav niz probnih modela sve dok doista nije nastao model grudnjaka koji “uzvraća udarac”.

“Počela sam raditi s ljudima koji se razumiju u elektroniku i polako smo razvili ovaj model.” Doduše, još ima manjih problema na kojima ova inženjerka još radi, ali već je tu njen SHE-Model. SHE ne znači samo “ona”, nego je to kratica za Society Harnessing Equipment – u slobodnom prijevodu bi to značilo otprilike Oprema za socijalni oklop.

Stisni – i stižu kilovolti

Tajna tog osobitog grudnjaka leži u senzoru pritiska koji onda aktivira električni udar koji može biti do 3800 kilovolta. To je i više nego dovoljno da napadaču zada ozbiljne opekline i štoviše, kad se aktivira električni udar taj grudnjak istovremeno zove policiju i javlja točan položaj grudnjaka – odnosno žrtve pomoću GPS-a koji je u njega ugrađen.

Električni grudnjak“Čitava elektronika se nalazi u samom grudnjaku u malenoj torbici”, objašnjava studentica. Ta torbica štiti ženu od električnog udara, a štiti i elektroniku od vlage i kiše.

Manisha i njena ekipa su proveli mnogo vremena u podešavanju tog senzora pritiska. Konačno, on se treba aktivirati samo u ozbiljnim slučajevima, a ne kad se netko samo srdačno zagrli s prijateljem ili mužem. Zato ima i jedan prekidač kojeg žena može sama aktivirati kada se osjeti ugrožena.

Elektrošok može doći već ako netko ‘zgrabi’ grudnjak, ali može biti i aktiviran posebnim prekidačem.

Reakcije na njen elektro-grudnjak su u Indiji većinom pozitivne. “Mislim da će ovaj grudnjak veoma pomoći ženama i djevojkama”, smatra i Revathi, studentica iz New Delhija. “Tako i kasno uvečer možemo sigurno prolaziti gradom.” One koje su nosile ovaj osobiti grudnjak tvrde da je ugodan za nošenje, unatoč njegovim osobitim funkcijama.

“Obzirom da je vrlo tanak ne smeta prilikom nošenja, a jedva se i primjećuje pod debelom odjećom”, smatra Manisha. Ona je već doživjela i društveno priznanje za svoj izum: na manifestaciji mladih inovatora je mogla svoj grudnjak pokazati i indijskom predsjedniku Pranabu Mukherjeeu.

Zapravo, problem silovanja i spolnog napastovanja u Indiji postaje sve gori. Slučajevi silovanja, otmica, napastovanja i ubojstava je 2013. narastao za 25% i tako je prošle godine u Indiji bilo 309.546 takvih zločina protiv žena. Doduše, većina takvih napada se događa u ruralnim predjelima Indije gdje žene teško da će imati novca za takav, specijalni grudnjak.

Ali će možda već i pomisao da bi žrtva mogla imati grudnjak koji “gadno prži” odvratiti nekog napadača od zlodjela.

dw.de

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari