Connect with us

Gospodarstvo

Grupacija Globtour iz Međugorja preuzima posrnuli njemački Touring

Objavljeno

-

Posrnulog njemačkog autobusnog prijevoznika Deutsche Touring sa sjedištem u Eschbornu kupuje grupacija Globtour Međugorje u vlasništvu širokobriješke obitelji Zelenika, unutar kojeg djeluje i zagrebački Croatia bus.

Rajko Zelenika, predsjednik Uprave Croatia busa i Globtoura Međugorje, za tportal je potvrdio kako je u tijeku proces preuzimanja koji bi trebao biti dovršen do početka rujna.

Kako pišu njemački mediji, tvrtka je prije nekoliko mjeseci završila u stečaju, a stečajni upravitelj Miguel Grosser obznanio je kako je ‘s gledišta tvrtke i vjerovnika ovo najbolje moguće rješenje’ te da hrvatski Croatia bus/Globtour Međugorje nastavlja s poslovanjem i zadržavanjem 92 radnika u Njemačkoj.

Hrvati će, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, nastaviti poslovanje u Njemačkoj te preuzeti dvije poslovnice u Hrvatskoj i Srbiji, dok se za češki dio posrnule tvrtke još traži rješenje, a pregovori s investitorima traju.

‘Da, u tijeku je proces preuzimanja njemačkog autobusnog prijevoznika koji bi trebao biti dovršen 1. rujna’, potvrdio je tportalu Rajko Zelenika, predsjednik Uprave Croatia busa/Globtoura Međugorje.

Na upit o vrijednosti same akvizicije odgovara kako su ‘iznosi relativni jer podrazumijevaju izravno plaćeni iznos, iznos za sada izgubljen u stečajnoj masi te štetu od diskontinuiteta snažne zastupljenosti na njemačkom tržištu’, ali da je u svakom slučaju riječ o više milijuna eura.

Prema podacima koje je pak njemačkim medijima iznio stečajni upravitelj Grosser, Deutsche Touring je u posljednja četiri mjeseca raskinuo 20 ugovora o radu pa je ostalo 92 zaposlenih, od kojih je 30 u sjedištu tvrtke u Eschbornu, a drugi u 11 podružnica u Njemačkoj te na autobusnim kolodvorima u Stuttgartu i Hannoveru. U tri međunarodne poslovnice još je 112 zaposlenih. Prema njegovim podacima, u četiri posljednja mjeseca prodali su 172.000 karata.

Izbačeni s tračnica

Nijemci su sjedište tvrtke preselili u Eschborn prije tri godine, a do tada je bilo smješteno u Rebstocku u Frankfurtu. Sve do 2005. godine, pišu, pripadali su njemačkoj državnoj željeznici, Deutsche Bahnu. Deutsch Touring je 2014. prevezao 1,8 milijuna putnika.

‘Svakako je Touringova prodaja mnogostruko veća od naše jer je riječ o najstarijoj njemačkoj autobusnoj tvrtki koja iduće godine slavi 70 godina postojanja. I Njemačka kao država s preko 80 milijuna stanovnika, s prilično centralnim europskim zemljopisnim položajem, čini višestruko veće tržište autobusnog prijevoza, karata, putnika, linijskih i inih povezanosti’, ističe Zelenika.

Posrnula njemačka tvrtka s hrvatskom kompanijom surađuje, navodi se, posljednja tri desetljeća, što uključuje zajedničke linije. Nakon preuzimanja 1. rujna mreža se planira proširiti i povezati Njemačku s Albanijom i Crnom Gorom.

‘Globtour s Touringom čvrsto surađuje već tri desetljeća, a Croatia bus, koji smo preuzeli 2013. godine, već oko 50 godina surađuje s istim njemačkim partnerom te u cilju očuvanja zastupljenosti naših interesa na tom vrlo zahtjevnom, ali i punom konkurencije njemačkom tržištu, odlučili smo se na taj potez. O našim aktivnostima, koje su u tijeku i dogodile bi se i da nije došlo do stečaja, uskoro će se moći doznati i pomoću naših web novosti, odnosno u našim trgovinama, u kojima se mogu kupiti karte, a odnose se na pokretanje linija iz Njemačke za Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju’, potvrđuje i najavljuje Zelenika.

Širok portfelj

Nijemci iznose kako je Deutsch Touring osnovan 1948. godine. Pišu i kako je Croatia bus osnovan 1990. te da je član Globtour grupe, najaktivnije na prostoru jugoistočne Europe. Na službenim stranicama Croatia busa navodi se još kako im je osnovna djelatnost prijevoz putnika u domaćem i međunarodnom prometu s autobusnim linijama koje povezuju sve regije u Hrvatskoj, ali i Hrvatsku s Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, BiH, Italijom, Slovenijom, Crnom Gorom, Švedskom, Norveškom, Danskom i Srbijom.

U voznom parku broje preko stotinu autobusa marke Volvo. Do 2014. zvali su se Panoramabus, kada mijenjaju ime u aktualni Croatia bus. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Croatia bus prošle godine uprihodio je 96,07 milijuna kuna dok je dobit iznosila 10,52 milijuna kuna.

Globtour Međugorje pak ima sjedište u Međugorju. Godinama su se, stoji im na službenim stranicama, razvijali u dva osnovna pravca: cestovni putnički prijevoz i turizam, a 2002. godine iz Globtoura izdvojena je G-tour, tvrtka koja se bavi turizmom. U navedenoj grupaciji zaposleno je više od 400 ljudi i raspolažu s više od 160 autobusa koji godišnje prevale više od15 milijuna kilometara.

Poduzetnička obitelj Zelenika, koja dolazi iz Širokog Brijega, javnosti je manje poznata iako su već dugo prisutni na prijevozničkoj sceni. Biznis su pokrenuli braća Ivan i Rajko Zelenika još prije 1990-ih.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari