Connect with us

Iz Svijeta

Guaido objavio vojni ustanak: Kreću rušiti Madura

Objavljeno

-

Foto: REUTERS

Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele, poručio je Guaido.

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je u utorak kako je započeo s “posljednjom fazom” svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu “uzurpaciju”.

Guaido se, u videu koji je objavio na svom Twitter profilu, nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru. Rekao je kako se nalazi u zračnoj bazi La Carlota u Caracasu.

“Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele”, poručio je Guaido..

No, prema riječima glavnog vojnog zapovjednika Vladimira Padrina, vojska ostaje lojalna Maduru.

– Svi koji su stali na stranu Guaida su kukavice i izdajnici! Čvrsto ćemo braniti naš ustav i mir. Iza nas su pravo, povijest i to je ono što vrijedi. Uvijek vjerni, nikad izdajnici – poručio je Padrino.

Objavljene su i prve snimke sukoba pristaša vlade i oporbe koji su se dogodili pokraj vojne baze La Carlota. Kako javljaju reporteri CNN-a čula se i pucnjava pokraj baze Caracasa. Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je da SAD u potpunosti podržava privremenog predsjednika Venezuele Juana Guaidoa koji je proglasio početak ‘Operacije sloboda’. “Demokracija ne može biti poražena”, napisao je Pompeo.

Guaido, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim.

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi.

Za srijedu su planirani prosvjedi među kojima je, po najavama Guaidoa, “najveći mimohod u povijesti Venezuele”.

Maduro naziva Guaida marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom. Vlada je uhitila njegova glavnog pomoćnika, ukinula Guaidov parlamentarni imunitet te je otvoreno nekoliko istraga protiv njega. Također su mu zabranili odlazak iz zemlje, što je Guaido otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošlog je tjedna Guaido rekao kako je njegov kongresni saveznik, oporbeni zastupnik Gilber Caro, pritvoren te je 11 članova njegova tima pozvano na razgovor u obavještajnu agenciju Sebin.

Španjolska vlada je u utorak zatražila organiziranje mirnih izbora te izbjegavanje prolijevanja krvi u Venezueli nakon što je vođa oporbe Juan Guaidó najavio „konačnu fazu“ za svrgavanje s vlasti predsjednika Nicolása Madura pomoću odmetnutih vojnika.

“Iskreno se nadamo da neće doći do prolijevanja krvi. Podržavamo mirni i demokratski postupak u Venezueli te trenutačno organiziranje izbora za novog predsjednika“, rekla je španjolska ministrica i glasnogovornica vlade  Isabel Celaá na konferenciji za medije u Madridu nakon redovnog sastanka ministara.
Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je u nedjelju na izborima dobio najviše glasova ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade, poručio je kako pozorno prati razvoj događa u toj južnoameričkoj zemlji. Sánchezova vlada priznala je oporbenog vođu Juana Guaidóa za predsjednika Venezuele nakon što se, kao predsjednik parlamenta, proglasio predsjednikom interpretirajući ustav, a uz podršku Sjedinjenih Država.

Venezuela: Guaido pozvao na rušenje Madura!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari