Connect with us

Iz Svijeta

Guaido pozvao na najveći prosvjed u povijest Venezuele za svrgavanje Madura

Objavljeno

-

DW

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido je pozvao svoje pristaše da izađu na ulice 1. svibnja na, kako kaže, “najveći prosvjed u povijesti” te južnoameričke države kako bi se nastavio pritisak na predsjednika Nicolasa Madura da odstupi s vlasti.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, koji se u siječnju pozvao na ustav Venezuele kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je proglasio ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. nelegitimnim, ponovno je pozvao oružane snage države da zauzmu njegovu stranu u tromjesečnoj borbi za vlast.

Pozvali na najveći prosvjed u povijesti Venezuele

“Morat će poslušati ljude koji govore: ‘dosta je'”, rekao je Guaido gomili okupljenoj na trgu u istočnom Caracasu, potvrdivši 1. svibnja, odnosno Međunarodni praznik rada, za datum skupa.

“Pozivamo sve ljude da se pridruže najvećem prosvjedu u povijesti Venezuele kako bi zatražili kraj ove uzurpacije, da ova tragedija napokon završi.”

Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja priznale su Guaidoa kao legitimnog vođu te južnoameričke države. Ta naftom bogata zemlja u šestoj je godini recesije, obilježene hiperinflacijom i nestašicom osnovnih dobara, koja je više od tri milijuna ljudi navela na emigriranje.

Maduro naziva Guaidoa marionetom SAD-a koja ga pokušava svrgnuti državnim udarom, a za gospodarske probleme Venezuele krivi američki “gospodarski rat”. Njegova vladajuća socijalistička stranka često je na Guaidove pozive na prosvjede u proteklih nekoliko mjeseci odgovarala svojim istovremenim skupovima.

Maduro i dalje kontrolira vojsku

Guaido nije utvrdio konačni cilj prosvjeda u svibnju. Međutim, neki od prisutnih na skupu su u petak predložili pohod na predsjedničku palaču Miraflores.

“Nije sam”, rekla je Ileidi Vargas, 58-godišnja umirovljena učiteljica koja je prisustvovala skupu oporbe u petak. “Svakog dana idemo prema naprijed i nema osvrtanja. Možda se neće dogoditi sutra, no hoće uskoro.”

Unatoč Guaidovim ponudama pomilovanja za članove vojske koji pomognu olakšati tranziciju, Maduro i dalje kontrolira oružane snage i svakodnevne funkcije vlade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari