Connect with us

Iz Svijeta

Guaido: Vojna pobuna protiv Madura znači da nema povratka natrag

Objavljeno

-

Foto: Reuters

Skupina venezuelskih vojnika podržala je oporbenog čelnika Juana Guaidoa koji je rekao da više “nema povratka natrag” u svrgavanju predsjednika Nicolasa Madura.

Na pločnicima su zapaljene gume i automobili, leti kamenje, plove oblaci suzavca i stanje je i dalje jako kaotično u istočnom dijelu Caracasa, javlja agencija France Presse. Na prilazima vojnoj bazi La Carlota, žestoko se sukobljavaju lojalne snage reda s pobornicima Guadioa.

Jedno oklopno vozilo se zaletilo prema oporbenim prosvjednicima i nekoliko osoba je srušeno, prema snimkama lokalne televizije. Jedan aktivist sklon Maduru je ranjen vatrenim oružjem, navela je vlada.

“Kucnuo je čas. Dvadeset i četiri države su krenule istim putem, više nema povratka natrag. Budućnost je u našim rukama, narod i vojska su ujedinjeni u okončanju uzurpacije”, napisao je Juan Guaido na Twitteru.

Dok je ministar obrane general Vladimir Padrino, upozorio oporbu protiv mogućeg krvoprolića, predstavnik Guaidoa u Washingtonu Carlos Vecchio je pozvao narod da “ostane na ulicama”.

“Neću ostati doma prekriženih ruku dok nas ugnjetava Madurov režim”, rekao je Carlos (26) s Molotovljevim koktelom u rukama.

Od 23. siječnja Venezuela, suočena s najtežom krizom u svojoj povijesti, oslabljenim gospodarstvom i nestašicama, ima dva predsjednika. S jedne je strane socijaldemokratski zastupnik Juan Guaido, kojeg privremeni predsjednikom priznaje 50-ak država među kojima i Sjedinjene Države i s druge strane izvršni predsjednik, socijalist Nicolas Maduro, kojeg podržavaju Kina i Rusija.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas