Connect with us

Iz Svijeta

Guatemalski predsjednik naredio uhićenje i izgon tisuća migranata na putu za SAD

Published

on

Predsjednik Gvatemale naredio je uhićenje i izgon iz zemlje tisuća migranata iz Hondurasa koji su ilegalno ušli u tu zemlju u “ljudskoj karavani” nadajući se nastaviti put do Sjedinjenih Država unatoč opasnostima i pandemijie, prenose u petak agencije.

Predsjednik Alejandro Giammattei dao je sigurnosnim snagama posebne ovlasti da rastjeraju okupljanja ljudi u šest okruga dok se očekuje prodor sve više migranata iz Srednje Amerike u pokušaju da prijeđu granicu u bijegu od siromaštva koje se drastično povećalo zbog pandemije.

U četvrtak je više od 2000 članova karavane, mnogi od njih sa zaštitnim maskama, ulazilo pored naoružanih gvatemalskih vojnika na granici.

Gvatemalske vlasti zabrinute su zbog pandemije.

“Usred pandemije imamo karavanu. Prekršili su sve zdravstvene protokole i mi i ne znamo kada su ušli u zemlju”, rekao je direktor za migracije Guillermo Díaz, prenosi Reuters.

Jedan sudionik karavane umro je u četvrtak u padu iz prikolice pod čijim je kotačima bio zarobljen, objavio je Crveni križ.

Karavana je najveća od izbijanja pandemije koronavirusa u Srednjoj Americi u ožujku zbog čega je vlada naredila “lockdown”, a time je dodatno povećala nezaposlenost i siromaštvo.

Mali su izgledi da će uspjeti proći Meksiko, državu čiji je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rasporedio nacionalnu gardu na granicu s Gvatemalom, a uspio je rastjerati prethodne karavane pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Republikanac Donald Trump stavio je suzbijanje ilegalnog useljavanja u prioritete svoje platforme mjesec dana do predsjedničkih izbora na kojima se nada osvojiti novi mandat.

Sudionici karavane objašnjavaju da bježe od katastrofalnih uvjeta u Hondurasu koji proživljava najteži gospodarski pad.

“Nitko ne emigirira zato što to želi već iz potrebe”, objasnio je Carlos, migrant iz Hondurasa koji je želio ostati neimenovan i naglasio “Mi nemamo što jesti”.

Stručnjaci za migracije kažu da je pandemija pogoršala dugotrajno neriješena socijalna pitanja u Srednjoj Americi.

“Ova nova karavana samo je još jedna posljedica pandemije, no još više, ona je rezultat socijalnih nejednakosti koje nitko ne rješava”, kaže Misael Hernandez, stručnjak za migracije iz Visoke škole a Frontera Norte. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari