Connect with us

Kolumne

GUD…GUD….VERI GUD…..

Objavljeno

-

Današnji dan počeo je burnom raspravom u Saboru, suvišnim riječima, nepotrebnim reakcijama, a nastavio se Izvanrednom konferencijom za tisak g. Oreškovića prije 22. sjednice VRH, koja je odgođena koji sat iz „tehničkih razloga“.

Samom najavom izvanredne pressice u javnosti se stvorila dodatna nervoza kao uzročno – posljedična reakcija današnjeg i proteklih nekoliko dana u Saboru, kao i u podizanju negativne i negativističke navijačke klime „mainstream“ medija o preraspodjeli glasova,  glavne „hrane“ kojom pokušavaju trovati pozitivnu klimu u RH ( jednu od najvažnijih Točaka iz Prezentacije Premijera RH od 28.04.2016.).

[ad id=”93788″]

Premijer VRH, već po ustaljenom programu, pressicu počinje optimistično i pun osmijeha pokušavajući odmah na početku „razbiti led“ među novinarima, koji razočarani što nisu čuli ono što su željeli, da pada Vlada RH, tužno prate nastavak Premijerovog izlaganja.

G. Orešković nastupa samouvjereno, koliko je to moguće trudeći se svladati sve jezične barijere i objasniti glavnih nekoliko točaka današnjeg izlaganja. Prva točka odnosi se na izdvajanje nekoliko tvrtki (od 54) da bi se sam proces eventualne privatizacije ili nekog drugog modela upravljanja i podjele odgovornosti ubrzao na korist RH.

Iako je većinom govorio o prodaji, tj. privatizaciji nekih tvrtki, u ovom trenutku ne nalazim nikakve zabrinutosti zbog toga jer to je ipak dugotrajan proces koji mora proći svu „proceduru“, ali i potencijalno ne slaganje i poneku svađu kako vladajuće opcije tako i oporbe. Uglavnom, to je teško izvodivo do kraja kalendarske 2016. godine i ne treba nas dodatno zabrinjavati ili opterećivati.

Glavni razlog današnje pressice bio je, po osobnoj prosudbi, naglasak na pokušaju i tumačenju što RH dobiva smanjenjem kamatne stope pri zaduživanju i refinanciranju Državnih Obveznica, odnosno da je glavni cilj VRH dobiti pozitivnu ocjenu sve tri „najvažnije“ svjetske Agencije za kreditni rejting, kao i što to znači refinanciranje duga RH za samo 0.5 % manju kamatnu stopu, imajući na umu ono što nas čeka najteže 2017. godine.

Taj cilj i objašnjenje mogu samo pozdraviti, ali ne smijemo zaboraviti da su te iste Agencije svojevremeno, kad je RH bila u „zlatnom zamahu“ s malenim Javnim dugom, nama snizile kreditni rejting, a Japanu, koji je imao Javni dug oko 200 % BDP-a, povećao.
Unatoč odličnim rezultatima u prvom tromjesečju 2016.. čisto sumnjam u „poštenje“ pojedinih Agencija za procjenu kreditnog rejtinga, ipak su tu veliki novci u pitanju, a tim i dodatna „kontrola neposlušnika“.

Unatoč tomu, prodali nešto ili ne, Hrvatska ide dalje.

Jedina zamjerka Premijeru je priča o smanjenju Javnog duga za nekih cca 200 milijuna €, što kad detaljno analiziramo, ne odgovara točnosti, u stvari i odgovara, ovisno o metodologiji kojom se to želi objasniti.
Moram ponoviti neke navode iz kolumne „KAKO VLADA VLADA“ napisane 30.04.2016.:

(„Premijer, ma koliko se trudio, propustio je reći da smanjenje Javnog duga RH nije jedna rečenica i jedan čin, već tri rečenice i tri čina u istoj „drami“ tj. :

1. smanjenje brzine Javnog duga RH

2. stabilizacija rasta  Javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na +0. (pozitivnu nulu)

3. smanjenje Javnog duga RH! ( Realno i nominalno).“)

Drugi dio koji je Premijer VRH odlično prezentirao, jeste u svezi g. Tomislava Karamarka, kao i svoju odlučnost da će okupiti tim i uključiti se osobno u razgovore, pregovaranje i razgovaranje u vezi sukoba INA – MOL, što zaslužuje izuzetnu pohvalu. Razgovori, dogovori, pregovori, … svima može donijeti dobro i to je nedvojbena činjenica jer to odgovara i INA-i i MOL-u.
Dužnost svih nas je srdačno pozdraviti inicijativu g. Oreškovića!

Dodatna pozitivna, nevezana vijest o današnjoj pressici Premijera VRH, jeste ta što se je g. Tomislav Karamarko sam izuzeo iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka oko INA-e, sve dok Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne donese odluku, te tim činom visoko podigao ljestvicu, ali i „začepio“ usta svim „zlim jezicima“. Bravo!

Današnja izvanredna konferencija za tisak Premijera VRH ispunila je moja očekivanja i smirila „strasti“ (barem nekima), a osobito nakon današnjeg iščitavanja službenih podataka sa stranica DZS. Rezultati koje sam pregledao, usporedio i jednim dijelom obradio, daje mi i nama svima koji volimo RH veliki optimizam!

DZS će 31.05.2016. izići sa prvom procjenom rasta BDP-a, a autor ovih redaka već sad TVRDI, da će nas napokon, RAST BDP-a svih ugodno iznenaditi.

Neka se VRH i „svađa“, bitni su REZULTATI, a oni postoje!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari