Pratite nas

Guskova: Balkan postao polje eksperimenta za SAD i NATO zemlje

Objavljeno

na

Događaji u Ukrajini razvijaju se prema scenariju razrađenom u SR Jugoslaviji, gdje je izvršena operacija razaranja multinacionalne i multikonfesionalne države, ocjenjuje ruski akademik Jelena Guskova.

“Danas kada gledamo događaje od prije 15 godina, vidimo da je u datom slučaju riječ o primjeni vojne sile za kažnjavanje nepokornih. To je prva važna lekcija. Druga izuzetno važna lekcija jeste da u SR Jugoslaviji ništa nije bilo slučajno. I nije srpski narod kriv”, ocijenila je Guskova, koja je rukovoditelj Instituta za proučavanje suvremene balkanske krize Ruske Akademije znanosti.

Guskova za “Glas Rusije” naglašava da nije tvrdoglavost tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića razlog zbog kojeg je Nato 1999. godine bombardirao gradove i civile.

“To je bila planirana operacija razaranja multinacionalne i multikonfesionalne države i uvježbavanje odgovarajuće metodike”, smatra Guskova, koja je i senator Republike Srpske.

Ona zaključuje da je Balkan postao polje eksperimenta za SAD i NATO zemlje, kojima je bilo važno da provjere reagiranje međunarodne zajednice, Rusije i Savjeta sigurnosti UN, pošto su isprobavali ideju upravljanja svijetom iz jednog centra.

“Tada je Americi i NATO-u sve pošlo za rukom. Upravo zato su događaji u Jugoslaviji za nas pouka kada govorimo u Ukrajini”, navodi Guskova.

Ona je konstatirala da se događaji u Ukrajini razvijaju prema scenariju razrađenom u SR Jugoslaviji.

“U zemlji se stvara kaos, zatim se počinju čuti zahtjevi o uvođenju mirotvoraca, odmah se aktiviraju nevladine organizacije koje raspolažu značajnim financijskim sredstvima, zatim ulaze NATO ”mirotvorci” i poslije toga vlast konačno gubi samostalnost, ona prosto ispunjava tuđe ukaze”, navela je Guskova.

Prema mišljenju predsjednik ruske Akademije za izučavanje geopolitičkih problema general-pukovnika Leonida Ivašova, da bi se shvatilo što se događalo u SR Jugoslaviji i što se događa u Ukrajini, treba se okrenuti geopolitici.

“Kada se SSSR raspao, Amerikanci su odmah počeli poprijeko gledati na sve norme međunarodnog prava i principe Povelje UN, oni su im smetali. Trebalo je napraviti presedan kako bi Amerikanci nametnuli svijetu svoje ukaze, svoja pravila, kako bi im se svi potčinjavali. Bombardiranje SR Jugoslavije bilo je takav presedan”, kaže Ivašov.

General Ivašov je citirao izreku Zbignjeva Bžežinskog: “Sa komunizmom je završeno, na redu je pravoslavlje” i podsjetio da su u Jugoslaviji treće sile suočavale pravoslavne sa muslimanima i sa katolicima, a pri tome su za krivce u incidentima skoro uvijek proglašavani pravoslavni.

“Da bi se pokazalo da je religiozna komponenta bila jedna od dominantnih, u Vatikanu je specijalno bio imenovan kardinal koji odgovara za katolizaciju jugoslovenskog prostora. Sličan proces odavno je tekao u zapadnim oblastima Ukrajine, gde su pravoslavni bili podvrgnuti progonu od strane katoličke i unijatske crkve”, rekao je Ivašov.

Doktor političkih znanosti Vladimir Štolj kaže da zapadni lideri shvaćaju da Ukrajina za Rusiju i ruski narod nije “preko svijeta”.

“Oprostite za usporedbu, ali Rusija nije Jugoslavija. To je zemlja koja posjeduje nuklearni potencijal i ima mogućnost uzvratiti i pogoditi 60 posto ciljeva. I takav potencijal, svi vojni stručnjaci shvaćaju, posjeduju samo dvije zemlje – SAD i Ruska Federacija. Zato mislim da su razgovori o sankcijama, o mogućim vojnim udarima, samo riječi”, ističe Štolj.

Štolj kaže da prilično optimistično gleda na razvoj događaja u Ukrajini i izrazio nadu da će rusko rukovodstvo nastaviti strateški da razvija stav koji je zauzelo.

Srna

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Papa Franjo: Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić!

Objavljeno

na

Objavio

Prošlih nedjelja liturgija je naglašavala što znači bdjeti i što stvarno znači pripraviti put Gospodinu – rekao je danas papa Franjo, tijekom podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu, i nastavio – na treću nedjelju došašća koju zovemo “nedjelja radosti”, liturgija nas poziva da primimo duh zahvaljujući kojem se sve to događa, a to je upravo radost.

Sveti nas Pavao poziva da se pripremimo za dolazak Gospodinov zauzimajući tri stava: stalnu radost, ustrajnu molitvu i neprestanu zahvalnost.

Prvi je stav neprestana radost – istaknuo je Papa i dodao – „Uvijek budite radosni“, kaže sveti Pavao, a to znači da trebamo biti radosni i kada stvari ne idu prema našim željama. Nevolje, teškoće i patnje prolaze kroz život svakoga, svi smo ih iskusili; i stvarnost oko nas često izgleda negostoljubiva i neplodna, slična pustinji u kojoj je odjekivao glas Ivana Krstitelja, kako podsjeća današnje evanđelje. Upravo riječi Ivana Krstitelja otkrivaju da naša radost počiva na sigurnosti da je ta pustinja nastanjena: “Među vama – kaže Ivan Krstitelj – stoji onaj kojega ne poznajete”.

To je Isus kojega je Otac poslao i koji dolazi, kako je istaknuo Izaija, „donijeti radosnu vijest ubogima, iscijeliti srca slomljena, zarobljenima navijestiti slobodu i oslobođenje sužnjima, da navijesti godinu milosti Gospodnje” – istaknuo je Sveti Otac i rekao – te riječi koje će Isus izgovoriti u svojem govoru u sinagogi u Nazaretu, pojašnjavaju da je njegovo poslanje u svijetu oslobađati od osobnog i društvenog grijeha i ropstva koje oni izazivaju. Došao je na svijet da ljudima dade dostojanstvo i slobodu djece Božje, što samo On može dati.

Radost koja obilježava iščekivanje Mesije temelji se na ustrajnoj molitvi, to je drugi stav – rekao je papa Franjo i nastavio tumačiti – „Molite neprestano“, kaže sveti Pavao. Po molitvi možemo ući u čvrst odnos s Bogom, koji je izvor istinske radosti. Kršćanska se radost ne kupuje, ne može se kupiti, dolazi iz vjere i iz susreta s Isusom Kristom koji je razlog naše sreće. Što smo više ukorjenjeni u Kristu, to smo bliži Isusu, više nalazimo unutarnji spokoj, čak i usred svakodnevnih proturječja – naglasio je Papa i primijetio – zbog toga kršćanin, nakon što je susreo Isusa, ne može biti prorok nesreće, nego svjedok i glasnik radosti, radosti koju treba dijeliti s drugima, radosti koja je zarazna i koja životni put čini manje napornim.

Treći stav koji je Pavao naznačio je neprestano zahvaljivanje, to jest zahvalna ljubav prema Bogu – rekao je Sveti Otac i objasnio – On je u stvari vrlo velikodušan prema nama i mi smo pozvani uvijek prepoznavati Njegove darove, Njegovu milosrdnu ljubav, strpljenje i dobrotu, živeći tako u neprestanom zahvaljivanju.

Radost, molitva i zahvalnost – ponovio je papa Franjo – tri su stava koji nas pripremaju kako bismo Božić živjeli istinski. U ovom posljednjem dijelu došašća, povjeravamo se majčinom zagovoru Djevice Marije. Ona je “uzrok naše radosti”, ne samo zato što je rodila Isusa, već zato što nas stalno šalje Njemu.

Iz sveg se srca pridružujem apelu nigerijskih biskupa za oslobađanje šest časnih sestara Euharistijskog Srca Kristova koje su prije mjesec dana otete iz svojeg samostana u Iguoriakhiju – rekao je Papa nakon svojeg podnevnog nagovora i dodao – snažno molim za njih i za sve druge ljude koji se nalaze u tom bolnom stanju kako bi se konačno za Božić mogli vratiti svojim domovima.

Pozdravljam sve vas, obitelji, župne zajednice i udruge, koji ste došli u Rim iz čitavoga svijeta – rekao je na kraju Sveti Otac i obratio se djeci – srdačno pozdravljam djecu koja su došla na blagoslov kipića Djeteta Isusa u organizaciji Centra rimskih oratorija. Lijepo je da na jednom od vaših plakata mogu pročitati – primijetio je Papa – Oratorij je upravo za svakoga od nas, uvijek ima jedno mjesto za tebe… Kada molite kod kuće, pred jaslicama, sa svojom obitelji, dopustite da vas svojom nježnošću privuče Dijete Isus koji je rođen među nama siromašan i slab da bi nam dao svoju ljubav. To je pravi Božić. Ako maknemo Isusa, što ostaje od Božića? Prazna zabava. Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić – zaključio je papa Franjo.

RV

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari