Connect with us

Guskova: Balkan postao polje eksperimenta za SAD i NATO zemlje

Objavljeno

-

Događaji u Ukrajini razvijaju se prema scenariju razrađenom u SR Jugoslaviji, gdje je izvršena operacija razaranja multinacionalne i multikonfesionalne države, ocjenjuje ruski akademik Jelena Guskova.

“Danas kada gledamo događaje od prije 15 godina, vidimo da je u datom slučaju riječ o primjeni vojne sile za kažnjavanje nepokornih. To je prva važna lekcija. Druga izuzetno važna lekcija jeste da u SR Jugoslaviji ništa nije bilo slučajno. I nije srpski narod kriv”, ocijenila je Guskova, koja je rukovoditelj Instituta za proučavanje suvremene balkanske krize Ruske Akademije znanosti.

Guskova za “Glas Rusije” naglašava da nije tvrdoglavost tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića razlog zbog kojeg je Nato 1999. godine bombardirao gradove i civile.

“To je bila planirana operacija razaranja multinacionalne i multikonfesionalne države i uvježbavanje odgovarajuće metodike”, smatra Guskova, koja je i senator Republike Srpske.

Ona zaključuje da je Balkan postao polje eksperimenta za SAD i NATO zemlje, kojima je bilo važno da provjere reagiranje međunarodne zajednice, Rusije i Savjeta sigurnosti UN, pošto su isprobavali ideju upravljanja svijetom iz jednog centra.

“Tada je Americi i NATO-u sve pošlo za rukom. Upravo zato su događaji u Jugoslaviji za nas pouka kada govorimo u Ukrajini”, navodi Guskova.

Ona je konstatirala da se događaji u Ukrajini razvijaju prema scenariju razrađenom u SR Jugoslaviji.

“U zemlji se stvara kaos, zatim se počinju čuti zahtjevi o uvođenju mirotvoraca, odmah se aktiviraju nevladine organizacije koje raspolažu značajnim financijskim sredstvima, zatim ulaze NATO ”mirotvorci” i poslije toga vlast konačno gubi samostalnost, ona prosto ispunjava tuđe ukaze”, navela je Guskova.

Prema mišljenju predsjednik ruske Akademije za izučavanje geopolitičkih problema general-pukovnika Leonida Ivašova, da bi se shvatilo što se događalo u SR Jugoslaviji i što se događa u Ukrajini, treba se okrenuti geopolitici.

“Kada se SSSR raspao, Amerikanci su odmah počeli poprijeko gledati na sve norme međunarodnog prava i principe Povelje UN, oni su im smetali. Trebalo je napraviti presedan kako bi Amerikanci nametnuli svijetu svoje ukaze, svoja pravila, kako bi im se svi potčinjavali. Bombardiranje SR Jugoslavije bilo je takav presedan”, kaže Ivašov.

General Ivašov je citirao izreku Zbignjeva Bžežinskog: “Sa komunizmom je završeno, na redu je pravoslavlje” i podsjetio da su u Jugoslaviji treće sile suočavale pravoslavne sa muslimanima i sa katolicima, a pri tome su za krivce u incidentima skoro uvijek proglašavani pravoslavni.

“Da bi se pokazalo da je religiozna komponenta bila jedna od dominantnih, u Vatikanu je specijalno bio imenovan kardinal koji odgovara za katolizaciju jugoslovenskog prostora. Sličan proces odavno je tekao u zapadnim oblastima Ukrajine, gde su pravoslavni bili podvrgnuti progonu od strane katoličke i unijatske crkve”, rekao je Ivašov.

Doktor političkih znanosti Vladimir Štolj kaže da zapadni lideri shvaćaju da Ukrajina za Rusiju i ruski narod nije “preko svijeta”.

“Oprostite za usporedbu, ali Rusija nije Jugoslavija. To je zemlja koja posjeduje nuklearni potencijal i ima mogućnost uzvratiti i pogoditi 60 posto ciljeva. I takav potencijal, svi vojni stručnjaci shvaćaju, posjeduju samo dvije zemlje – SAD i Ruska Federacija. Zato mislim da su razgovori o sankcijama, o mogućim vojnim udarima, samo riječi”, ističe Štolj.

Štolj kaže da prilično optimistično gleda na razvoj događaja u Ukrajini i izrazio nadu da će rusko rukovodstvo nastaviti strateški da razvija stav koji je zauzelo.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas