Connect with us

Iz Svijeta

Guterres poziva na maksimalnu suzdržanost nakon iranskog napada na Izrael

Objavljeno

-

EPA/HINA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres podsjetio je u nedjelju, nakon iranskog napada na Izrael, da su činovi odmazde koji uključuju upotrebu sile zabranjeni prema međunarodnom pravu, dok je SAD poručio da će raditi na tome da Teheran pozove na odgovornost pred UN-om.

Guterres je, govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, rekao državama članicama da UN-ova povelja zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države te je osudio iranski napad na Izrael i upozorio na daljnju eskalaciju.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde.

Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

– Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba širokih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju, rekao je Guterres na sastanku koji je sazvan nakon napada Irana.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je 15-člano tijelo da nedvosmisleno osudi napad Irana, poručivši i da je obaveza Vijeća sigurnosti ne dopustiti da postupci Irana ostanu bez odgovora.

– Sljedećih dana, i u dogovoru s drugim državama članicama, SAD će istražiti dodatne mjere kako bi ovdje, u Ujedinjenim narodima, pozvano Iran na odgovornost, rekao je Wood, ne precizirajući koje će korake SAD poduzeti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas